Γαλλία: Δύσκολη η 100στή μέρα της πρωθυπουργίας Μανουέλ Βαλς

Γαλλία: Δύσκολη η 100στή μέρα της πρωθυπουργίας Μανουέλ Βαλς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των 100 πρώτων ημερών από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Μανουέλ Βαλς και την προγραμματική του ομιλία ενώπιον της Βουλής. Με τον διορισμό του, αναμενόταν να δοθεί μια νέα ώθηση στην κυβερνητική δράση, πράγμα που εν μέρει αναγνωρίζεται μέσα από τις προσπάθειές του για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Αναμφισβήτητα ο Μανουέλ Βαλς έχει ήδη αποθέσει τη σφραγίδα του, μη διστάζοντας να ξεπερνάει «κόκκινες γραμμές», αντιπαραθέτοντας τις θέσεις του με αυτές του προέδρου Ολάντ, όπως για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση του τομέα της εργασίας.

Η σημερινή μέρα με την οποία κλείνει ο κύκλος των πρώτων 100 ημερών, αναμένεται να είναι διπλά δύσκολη για τον πρωθυπουργό:

– Στη Βουλή έχει να αντιμετωπίσει την ομάδα των κοντά 40 σοσιαλιστών βουλευτών που απειλούν με αποχή στη σημερινή ψηφοφορία για την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για την αριστερά πτέρυγα των σοσιαλιστών, τους οποίους αποκαλούν « frondeurs», ήτοι «επικριτές», οι οποίοι αντιδρούν γενικά, για την προς τα δεξιά στροφή της εκτελεστικής εξουσίας από τον περασμένο Ιανουάριο.

– Δύσκολη μέρα και για τις εργασίες της μεγάλης «Κοινωνικής Διάσκεψης» με τους κοινωνικούς εταίρους και την άρνηση δύο σημαντικών συνδικάτων να συμμετέχουν σήμερα στις συζητήσεις. Πρόκειται για τα συνδικάτα: CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας που πρόσκειται στο ΚΚΓ) και FO (Εργατική Δύναμη), που κατακρίνουν τον πρωθυπουργό για «υποστήριξη της εργοδοσίας» με την τελευταία του απόφαση για την αναβολή μέρους μέτρων που αφορούν στα βαρέα επαγγέλματα και την πρόθεσή του να μεταρρυθμίσει και τον Εργατικό Κώδικα.

Ο Μανουέλ Βαλς θα κλείσει σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της Διάσκεψης, με προγραμματικές δηλώσεις για την κοινωνική δράση της κυβέρνησης, έως το τέλος του έτους.

Η πολιτική της «άδειας καρέκλας» που τελικά ακολούθησαν τα δύο συνδικάτα θεωρείται από πολλούς αναλυτές στον σημερινό τύπο ως «χαστούκι» για τον Βαλς, τον δε «κοινωνικό διάλογο» που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ ως «θνησιγενή».

Ωστόσο, πέντε άλλα «συνεργάσιμα» συνδικάτα, θα συμμετέχουν σήμερα στα επτά «στρογγυλά τραπέζια» για την απασχόληση, που οργανώνει η Διάσκεψη. Πρόκειται για τα συνδικάτα CFDT (Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας), CFTC (Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργατών), CFE-CGC (Γενική Συνομοσπονδία Στελεχών), UNSA (Συνδικάτο Αυτόνομων ) και FSU (Δημοσίων Υπαλλήλων). Στις συζητήσεις θα συμμετέχει η εργοδοσία και 9 αρμόδιοι υπουργοί από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή