Αφγανιστάν: Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δηλώνει νικητής του β’ γύρου των εκλογών

Αφγανιστάν: Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δηλώνει νικητής του β’ γύρου των εκλογών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διεκδικητής του αξιώματος του προέδρου του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε σήμερα ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του ότι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θέτοντας έτσι εαυτόν σε τροχιά σύγκρουσης με τον κυριότερο αντίπαλό του Άσραφ Γάνι.

«Είμαστε αναμφισβήτητα οι νικητές αυτού του κύκλου των εκλογών», δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην κεντρική Καμπούλ.

Χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας δείχνοντας έτσι ότι απορρίπτουν τον Γάνι, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Τα προσωρινά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Γάνι, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κέρδισε στο δεύτερο γύρο των εκλογών της 14ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποδέχεται ο Αμπντουλάχ καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία.

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι μια ρήξη στις σχέσεις Αμπντουλάχ-Γάνι θα βύθιζε το Αφγανιστάν στο χάος, μία χώρα που ήδη δοκιμάζεται από εθνοτικές διαμάχες.

Ο Αμπντουλάχ κατηγορεί τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος αποσύρεται ύστερα από 12 χρόνια στην εξουσία, ότι συνέβαλε στην εκλογική νοθεία προκειμένου να ευνοηθεί ο Γάνι, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» κατά του λαού.

Οι οπαδοί του Αμπντουλάχ φώναζαν σήμερα συνθήματα όπως «Θάνατος στον Καρζάι» κι έσκισαν μία μεγάλη φωτογραφία του Καρζάι αντικαθιστώντας την με μία του Αμπντουλάχ.

Ο Αμπντουλάχ συγκεντρώνει διαθέτει τη στήριξη της μειονότητα των Τατζίκων που κατοικεί στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ ο Γάνι υποστηρίζεται κυρίως από τις φυλές των Παστούν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή