ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» υποθέσεις Αμερικανών που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν

ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» υποθέσεις Αμερικανών που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 100 έρευνες διεξάγουν οι αρχές των ΗΠΑ για Αμερικανούς υπηκόους που ενδέχεται να μετέβησαν στη Συρία ή στο Ιράκ για να πολεμήσουν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

«Θα έλεγα ότι είναι λιγότερες από 100 (υποθέσεις) σε αυτό το (χρονικό) σημείο. Δεν είναι ακριβής» ο αριθμός αυτός, επισήμανε ο Χόλντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Νορβηγίας, με τον οποίο συζήτησε σχετικά με το ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως των μουσουλμάνων.

«Ανησυχούμε για όλους τους υπηκόους μας οι οποίοι εγκαταλείπουν το έδαφός μας για να πάνε στη Συρία, στο Ιράκ, για να εμπλακούν στις συγκρούσεις εκεί και δυνητικά να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπράξουν κάποια ενέργεια εγκληματικής φύσεως στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Χόλντερ.

Ο ίδιος κάλεσε χώρες στην Ευρώπη και αλλού να κάνουν πιο πολλά για να αποτρέψουν τους δικούς τους υπηκόους να ταξιδέψουν στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει η Συρία να γίνει τόπος εκπαίδευσης εξτρεμιστών που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Ο Χόλντερ επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντλήσουν διδάγματα από τις αμερικανικές μυστικές επιχειρήσεις διείσδυσης στις τάξεις των εξτρεμιστών και να αρχίσουν μια νομοπαρασκευαστική διαδικασία με στόχο να αντιμετωπιστεί η προετοιμασία για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόσθεσε πως αυτές οι τακτικές συνέβαλαν να καμφθεί η απειλή για τις ΗΠΑ.

«Έχουμε κοινό, πέραν πάσης αμφιβολίας συμφέρον να καταρτίσουμε κοινές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε τη μαζική μετάβαση βίαιων εξτρεμιστών γεννημένων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη στη Συρία», επισήμανε ο Χόλντερ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 7.000 ως 23.000 από τους εξτρεμιστές που μάχονται στη Συρία είναι ξένοι, περιλαμβανομένων δεκάδων Αμερικανών, επισήμανε ο Χόλντερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή