ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στο Ισραήλ

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στο Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους οι οποίοι επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν στην παραλία Ζικίμ του Ισραήλ, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση στην περιοχή αυτή, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε απώλειες.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ βομβάρδιζε τον παλαιστινιακό θύλακα, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν οι Παλαιστίνιοι έφτασαν στο Ζικίμ κολυμπώντας ή με κάποιο σκάφος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους στην περιοχή συνεχίζονται.
Ο Λέρνερ είπε επίσης ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό, που το χαρακτήρισε "σπάνιο" καθώς το Ισραήλ εφαρμόζει έναν πολύ αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τη Γάζα πάντως οι Ταξιαρχίες υποστήριξαν ότι μετά την επιχείρηση διείσδυσης στο Ισραήλ εκτόξευσαν και βροχή ρουκετών σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων και σε εκείνην του Ζικίμ. Σύμφωνα με το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, εκτοξεύτηκαν «10 ρουκέτες Κατιούσα» εναντίον των βάσεων αυτών. Ο ισραηλινός στρατός ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήσει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους ώστε να υπάρξει μια πιθανότητα τερματισμού της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός Παλαιστίνιου εφήβου.
Ο Έρνεστ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. «Καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί να εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον πολιτών και στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις άγριες επιθέσεις», σημείωσε.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές στη Γάζα όπου σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. «Ζητούμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Γάζα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν το Ισραήλ ώστε να εγκαταλείψει την πολιτική της «συλλογικής τιμωρίας».