Φοβούνται πραξικόπημα στην Καμπούλ

Φοβούνται πραξικόπημα στην Καμπούλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΚΑΜΠΟΥΛ. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες η Ουάσιγκτον προς την Καμπούλ, απειλώντας με αναστολή κάθε οικονομικής και αμυντικής στήριξης προς το Αφγανιστάν, σε περίπτωση πραξικοπήματος, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα αρχικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, έδιναν τη νίκη στον πρώην υπουργό Οικονομίας, πρύτανη του πανεπιστημίου της Καμπούλ και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 14 Ιουνίου.

Δεν το αναγνωρίζει

Ο αντίπαλός του κ. Αμπντουλάχ κατήγγειλε το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας, αρνούμενος κατηγορηματικά να αναγνωρίσει την εγκυρότητά του. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κρίσης, ο Αμπντουλάχ ανακοίνωσε χθες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την αφγανική πρωτεύουσα την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Οπαδοί του Αμπντουλάχ ζητούσαν χθες, στη διαδήλωσή τους στο κέντρο της Καμπούλ, τη δημιουργία σκιώδους-παράλληλου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο να ανακηρύξει μονομερώς ότι διοικεί τη χώρα. Η επικίνδυνη αυτή προοπτική προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον και την αυστηρή προειδοποίηση από τον κ. Κέρι.

Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κρίση, ο Γκάνι δήλωσε χθες: «Η Αυτού Εξοχότης δρ Αμπντουλάχ είναι εθνική μορφή. Μία τέτοια αξιοσέβαστη μορφή δεν θα ηγείτο παράλληλης κυβέρνησης. Στηρίζουμε κάθε αίτημα του δρος Αμπντουλάχ για νέα καταμέτρηση».

Ο Αμπντουλάχ κατηγορεί ευθέως τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ως υπαίτιο της εκλογικής νοθείας προς όφελος του Γκάνι. Ο Αμπντουλάχ ανήκει στην εθνότητα των Τατζίκων, που πλειοψηφούν στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ Γκάνι και Καρζάι ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν, κυρίαρχη στον Νότο και στα Ανατολικά της χώρας.

Το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο έσπευσαν ήδη να εκμεταλλευθούν οι Ταλιμπάν, εξαπολύοντας τολμηρές και αιματηρές επιθέσεις, κυρίως στο λίκνο τους, την επαρχία Χελμάντ, στο Νότιο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν τις εκλογές «αμερικανικό τέχνασμα» με στόχο την ποδηγέτηση της χώρας.

Επίθεση καμικάζι

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, στο μεταξύ, από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην επαρχία Παρουάν, βόρεια της Καμπούλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης των Ταλιμπάν, βομβιστής καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε κοντά σε περίπολο Τσέχων στρατιωτών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ISAF, σκοτώνοντας τέσσερις Τσέχους, δύο Αφγανούς στρατιώτες και δέκα αμάχους.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι 15 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βρήκαν τον θάνατο στην επίθεση της Παρουάν, ακολουθώντας δοκιμασμένη τους τακτική, που αφορά τη διόγκωση των απωλειών του δυτικού «εχθρού».

Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με 10.000 άνδρες και γυναίκες του αμερικανικού στρατού να παραμένουν στη χώρα για έναν επιπλέον χρόνο, εφόσον Ουάσιγκτον και Καμπούλ υπογράψουν σχετική συμφωνία. Περίπου 50.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σήμερα επί αφγανικού εδάφους, από 150.000 το 2011.

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι 3.450 στρατεύσιμοί του σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το 2001 και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε τους Αφγανούς ηγέτες να διδαχθούν από τις αποτυχίες και το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή