Το Ισραήλ ετοιμάζει πολεμική επιχείρηση στη Γάζα

Το Ισραήλ ετοιμάζει πολεμική επιχείρηση στη Γάζα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή μιας μεγάλης κλίμακας πολεμικής επιχείρησης, ανάλογης με εκείνη του τρομερού χειμώνα του 2008-2009, πλανάται πάνω από την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Το ενδεχόμενο αυτό αναγνώρισαν χθες ως ρεαλιστικό εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστράτευση 40.000 εφέδρων, ενόψει πιθανής εισβολής χερσαίων δυνάμεων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο αιματηρή από την τελευταία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς –που κυβερνά την περιοχή– τον Νοέμβριο του 2012. Μέσα σε λίγες ώρες, 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς αεροπλάνων και μονάδων πυροβολικού του Ισραήλ σε διάφορα σημεία της Γάζας. Στο πιο πολύνεκρο επεισόδιο, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στην πόλη Χαν Γιούνις, όταν πολεμικό αεροσκάφος F-16 ανατίναξε με πύραυλο την κατοικία μιας οικογένειας. Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο παιδιά.

Νωρίτερα, τέσσερις μαχητές της Χαμάς είχαν σκοτωθεί όταν βομβαρδίστηκε αυτοκίνητο που τους μετέφερε, στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Σχολιάζοντας την επίθεση στο Χαν Γιούνις, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποίησε ότι «όλοι οι Ισραηλινοί» αποτελούν στο εξής δυνητικούς στόχους. Τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές, η Χαμάς εκτόξευσε χθες το βράδυ εννέα πυραύλους προς το Τελ Αβίβ, την (εβραϊκή) Δυτική Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, στο Βόρειο Ισραήλ. Ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων έκαναν λόγο για τέσσερις βροντώδεις εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, αν και δεν υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ πληροφορίες για θύματα. Ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε υποστεί το Ισραήλ επίθεση σε τέτοιο βάθος, στο εσωτερικό των εδαφών του.

«Ετοιμαζόμαστε για μια μάχη με τη Χαμάς, η οποία δεν θα λήξει μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, για να προσθέσει: «Δεν θα ανεχθούμε την εκτόξευση ρουκετών εναντίον ισραηλινών πόλεων και είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής χερσαίων δυνάμεων».

Παρέμβαση στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πραγματοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Με άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το οποίο δημοσιεύθηκε στα εβραϊκά, στα αραβικά και στα αγγλικά, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη συντριβή του για την πρόσφατη δολοφονία τριών Εβραίων εφήβων και τη συνακόλουθη δολοφονία ενός 16χρονου Παλαιστινίου –ο οποίος πυρπολήθηκε ζωντανός– και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του Αμπάς, τονίζοντας ότι «είναι δεσμευμένος στη λύση των δύο κρατών», αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρόμοια αναφορά στον Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή