Σκληρή στάση Χαμενεΐ για τα πυρηνικά

Σκληρή στάση Χαμενεΐ για τα πυρηνικά

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε χθες ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθιστώντας σαφές το χάσμα που συνεχίζει να χωρίζει την Τεχεράνη με τη Δύση.

«Ο στόχος τους (των Δυτικών) είναι να περιοριστούμε σε 10.000 αυτόνομες λειτουργικές μονάδες, κάτι που ισοδυναμεί με τις 10.000 παλαιάς γενεάς μηχανές φυγοκέντρησης τις οποίες ήδη διαθέτουμε. Οι δικοί μας ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε 190.000 μονάδες», δήλωσε ο Χαμενεΐ μέσω της ιστοσελίδας του. Ο Ιρανός ηγέτης προσέθεσε ότι αποτελεί «αστειότητα» να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Φορντό και ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παράτασης των κυρώσεων σε βάρος της. Βάσει της προσωρινής συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου με την ομάδα των Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), το Ιράν πάγωσε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη λύση του προβλήματος αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στη γεφύρωση των διαφορών.

Δυτικοί διπλωμάτες πιθανολογούσαν χθες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς και ομόλογοί του από την ομάδα των Εξι θα μεταβούν τα ερχόμενα εικοσιτετράωρα στη Βιέννη, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία προτού εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 20ής Ιουλίου. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες διέσπασε το ενιαίο μέτωπο των «Εξι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή