ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για το λογότυπο του Ερντογάν

Αντιδράσεις για το λογότυπο του Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ. Κατακραυγή και ακόμη εντονότερη πόλωση προκαλεί η επιλογή της προεκλογικής ομάδας του Ταγίπ Ερντογάν να περιλάβει διακοσμητικό σχήμα στο λογότυπο της εκστρατείας, που θυμίζει έντονα την αραβική γραφή του ονόματος του Προφήτη Μωάμεθ, για την προεδρική αναμέτρηση της 10ης Αυγούστου. Το λογότυπο -ένα ημικύκλιο που συμβολίζει τον ανατέλλοντα ήλιο με δρόμο, σε τεθλασμένο σχήμα, στο βάθος και το όνομα του Ερντογάν από κάτω- αναδεικνύεται σε περίοπτη θέση πίσω από τον πρωθυπουργό σε κάθε του προεκλογική εμφάνιση μετά την 1η Ιουλίου, καθώς και σε κάθε φυλλάδιο της εκστρατείας.

Την έκπληξη του τουρκικού κοινού προκάλεσε, όμως, μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σισέκ στο Twitter. «Γνωρίζατε ότι το λογότυπο του υποψηφίου μας Ερντογάν περιέχει τη λέξη “Μωάμεθ” στα αραβικά;» έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του. Αλλοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο λογότυπο αποτελεί κακέκτυπο του προεκλογικού συμβόλου της εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, καθώς και εκείνης του 2012.

Το μήνυμα του Σισέκ προκάλεσε κύμα επικρίσεων με στόχο τον πρωθυπουργό, από στελέχη της κεμαλικής αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και για παράνομη, ανήθικη και βλάσφημη συμπεριφορά. Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση της τουρκικής σημαίας, αλλά και θρησκευτικών συμβόλων σε προεκλογικό υλικό.

Την ίδια στιγμή, διακήρυξη προθέσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πάλαι ποτέ συμμάχου και σημερινού του εχθρού, του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και του κινήματός του, πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα μεταφέρω τη μάχη στο επόμενο επίπεδο κατά του γκιουλενικού παρακράτους», είπε ο κ. Ερντογάν χθες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στα στελέχη του ΑΚΡ, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι από αυτούς δεν επιδεικνύουν το απαιτούμενο θάρρος για την πάταξη του «προδοτικού αυτού δικτύου».