Τηλεφωνική συνομιλία Ολάντ-Μέρκελ με Ποροσένκο

Τηλεφωνική συνομιλία Ολάντ-Μέρκελ με Ποροσένκο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ώστε να συμφωνηθεί μια εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της οι συζητήσεις με την ομάδα επαφής να ξεκινήσουν και πάλι, με τη συμμετοχή των αυτονομιστών, ώστε να τεθεί το θέμα μιας κοινής εκεχειρίας και της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ ζήτησαν από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές αντάρτες ώστε να τερματιστεί η εισροή όπλων και μαχητών στην Ουκρανία από το έδαφος της Ρωσίας.

Νωρίτερα η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια της συνομιλίας των τριών ηγετών, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ο Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν στη πρόθεση του Ποροσένκο «να επιδείξει την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, προκειμένου να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός».

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος επίσης «σημείωσαν την σημασία που έχει το να βρεθεί άμεσα μια πολιτική λύση που θα βασίζεται στην κήρυξη διμερούς εκεχειρίας, την εφαρμογή ενός μηχανισμού εποπτείας των συνόρων με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε νωρίτερα ότι είναι ανάγκη να συμφωνηθεί μια εκεχειρία χωρίς όρους στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο ζητεί από τους αυτονομιστές αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα προτού διαπραγματευτεί μαζί τους.

«Πρέπει να αρθούν όλα τα τελεσίγραφα, όλες οι προϋποθέσεις, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτό που υπέγραψε τη Ουκρανία στο Βερολίνο (. . .) είναι ξεκάθαρα μια διμερής εκεχειρία», υπογράμμισε ο Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την ιταλίδα ομόλογό του Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν «πολύ σύντομα» νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αν αρνηθεί να διακόψει τους δεσμούς της με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε μεγαλύτερο κόστος, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων τομέων, πολύ σύντομα, αν η Ρωσία δεν αλλάξει άρδην πορεία και δεν διακόψει τους δεσμούς της με τους αυτονομιστές», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Νούλαντ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με την ουκρανική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους της για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αυτονομιστές επωφελήθηκαν της πρόσφατης εκεχειρίας των δέκα ημερών και επιδόθηκαν «σε βιαιότητες, αιματοχυσία και κατέλαβαν εδάφη». «Η Ρωσία επέτρεψε άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και μαχητές να περάσουν» στην Ουκρανία, κατήγγειλε η αμερικανίδα υπουργός.

Η Νούλαντ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει με τους ευρωπαίους εταίρους της ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την επιβολή νέων κυρώσεων και μια σχετική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί ήδη την 16η Ιουλίου.

Όμως πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μπροστά στις υποσχέσεις της Ουάσινγκτον.

Ο ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ενεργούν «σαν μια χάρτινη τίγρης». «Ντρέπομαι για λογαριασμό σας», κατήγγειλε. «Θα ήθελα απλώς η κυβέρνηση να σταματήσει να λέει δημοσίως (ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν αυστηρά μέτρα) την ώρα που δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντες, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα.

Υπενθύμισε τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές ώστε αυτοί να επιστρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις τα σημεία ελέγχουν που έχουν καταλάβει, να απελευθερώσουν τους ομήρους και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν βλέπω καμία πρόοδο σε κανένα από τα θέματα αυτά. Λοιπόν, τι περιμένουμε;», διερωτήθηκε.

Όμως η Νούλαντ υπογράμμισε ότι οι νέες κυρώσεις θα είναι πιο αποτελεσματικές αν ληφθούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, «ο πρόεδρος (Ομπάμα) πάντα λέει ότι αν είναι απαραίτητο μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή