Πολεμική αναμέτρηση προ των πυλών

Πολεμική αναμέτρηση προ των πυλών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, με εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων, ήρθαν χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, με τη Λωρίδα της Γάζας να σείεται από ισραηλινές βόμβες κάθε λίγα λεπτά και τις σειρήνες του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ να προειδοποιούν ανά διαστήματα τον πληθυσμό για τις ρουκέτες της Χαμάς.

Τηλεφώνημα με Σίσι

Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά και έξι γυναίκες, σκοτώθηκαν χθες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας σε 43 τους νεκρούς της παλαιστινιακής πλευράς κατά το τελευταίο διήμερο, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 370. Μιλώντας σε σύσκεψη της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, ο πρόεδρός της, Μαχμούντ Αμπάς, έκανε λόγο για «γενοκτονία», προσθέτοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται εναντίον της Χαμάς ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης, αλλά εναντίον του παλαιστινιακού λαού». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποκάλυψε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και βρίσκεται σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές.

Τίποτα δεν έδειχνε όμως ότι η μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου -για την οποία το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας κρατούσε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους- είχε προοπτικές να καρποφορήσει σύντομα. Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «έχει αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα», για να προσθέσει: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Την ίδια ώρα, στη Γάζα, πλήθη Παλαιστινίων υποδέχονταν με την κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» την εκτόξευση αυτοσχέδιων ρουκετών και πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, 48 ρουκέτες έπληξαν χθες το Ισραήλ, από τις οποίες οι 14 αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος θόλος». Τρεις ρουκέτες έπληξαν την Ιερουσαλήμ, ενώ μία άλλη έφτασε στο Ζικρόν Γιακόβ, γύρω στα 115 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, στη βαθύτερη μέχρι τώρα διείσδυση παλαιστινιακού βλήματος εντός της ισραηλινής επικράτειας. Εξάλλου, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο παλαιστινιακές ρουκέτες εξερράγησαν σε θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Χάιφα, γύρω στα 165 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί απώλειες ή σοβαροί τραυματισμοί Ισραηλινών πολιτών.

Πολιτικοί αναλυτές, τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη, συνέπιπταν στην εκτίμηση ότι, όσο παρατείνονται οι ένθεν κακείθεν βομβαρδισμοί, ο δρόμος της υποχώρησης και της κατάπαυσης του πυρός γίνεται πιο δύσβατος. Οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έχουν ερεθίσει στο έπακρο τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των δύο λαών, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις τους να τερματίσουν την αιματηρή περιπέτεια χωρίς κάποιο ορατό κέρδος.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι που απήχθησαν και εκτελέσθηκαν στη Δ. Οχθη τον περασμένο μήνα έφεραν τουλάχιστον 10 σφαίρες από όπλο με σιγαστήρα. Αυτό αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ενας από τους δολοφονηθέντες είχε και αμερικανική υπηκοότητα, γεγονός που ενέπλεξε το FBI στο έργο των διωκτικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή