Διεθνή παρέμβαση στο Παλαιστινιακό ζητάει ο Τουμπάσι

Διεθνή παρέμβαση στο Παλαιστινιακό ζητάει ο Τουμπάσι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκκληση για «περισσότερο αποφασιστική παρέμβαση της Ευρώπης και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας» ώστε «να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων, που απειλεί να ενταφιάσει οριστικά την προοπτική των δύο κρατών» απηύθυνε, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.

Oπως έκανε γνωστό ο κ. Τουμπάσι, βρίσκεται σε εξέλιξη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, η οποία θα προβλέπει τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και της εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης δήλωσε ότι «η αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις κατοχής, ακόμη και η ένοπλη, αποτελεί δικαίωμα κάθε λαού, κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο», για να προσθέσει: «Στρατηγικός μας στόχος είναι η ειρήνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τα όπλα μας και να παραιτηθούμε από τα αναφαίρετα δικαιώματά μας». Τόνισε όμως ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί παράταση της αιματοχυσίας και ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την εγκατάσταση κυανόκρανων του ΟΗΕ ή και ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ για την επίβλεψη της εκεχειρίας. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξει επέμβαση χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων, «καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα αρκεστεί σε ρόλο παθητικού παρατηρητή, αντίθετα όλες θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στους εισβολείς», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τουμπάσι, οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και τη Δ. Oχθη είχαν στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή 32 Παλαιστινίων, ενώ 800 ομοεθνείς τους συνελήφθησαν και πολλά σπίτια κατεδαφίστηκαν. Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης δήλωσε ότι μια τόσο εκτεταμένη επιχείρηση δεν δικαιολογείται από την προσπάθεια εντοπισμού των τριών Ισραηλινών νέων, που βρέθηκαν δολοφονημένοι στη Δ. Oχθη, διατύπωσε δε την εικασία ότι κύριος στόχος του Ισραήλ ήταν ο τορπιλισμός της κυβέρνησης συνεργασίας Φατάχ – Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, την οποία αναγνώρισαν ΗΠΑ και Ε.Ε. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί, στις επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας, διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως είχε κάνει στον πόλεμο του 2008-9.

Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο πρέσβης της Τυνησίας Ταρέκ Σααντί, ως εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Τυνήσιος διπλωμάτης έκανε λόγο για «λογικές συλλογικής τιμωρίας από την πλευρά του Ισραήλ» και απηύθυνε έκκληση απομόνωσής του «από όλα τα κράτη που έχουν ως σημαία τους τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τόσο ο κ. Σααντί όσο και ο κ. Τουμπάσι ζήτησαν να εφαρμοστεί πιστά από όλες τις χώρες της Ε.Ε. η απόφαση για μποϊκοτάζ των προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δ. Οχθη και την Αν. Ιερουσαλήμ. Οπως υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, οι ισραηλινοί εποικισμοί επεκτείνονται διαρκώς, ξεπερνώντας σε πληθυσμό τις 750.000, και ναρκοθετώντας εκ θεμελίων την ειρηνευτική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή