Βρέθηκαν σοροί 53 ανδρών στο Ιράκ

Βρέθηκαν σοροί 53 ανδρών στο Ιράκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τις σορούς 53 ανδρών, δεμένων πισθάγκωνα, εντόπισαν χθες οι δυνάμεις ασφαλείας νότια της Βαγδάτης, κοντά στο σιιτικό χωριό Κασιμίγια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαμπίλ, στην οποία ανήκει η Κασιμίγια, Σαντέκ Μαντλούλ, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Ολα τα πτώματα είχαν δεμένα τα χέρια, αλλά και τα μάτια. Είχαν δεχθεί πυρά στο κεφάλι και το στήθος. Μάλλον τα θύματα οδηγήθηκαν στο σημείο αυτό δίπλα στον δρόμο με φορτηγό, προτού εκτελεστούν».

Σουνίτες αντάρτες έχουν ενισχύσει τη δράση τους στα νότια της Βαγδάτης, ενώ σε αντίποινα αυτού σιιτικές πολιτοφυλακές απαγάγουν σουνίτες, πολλοί από τους οποίους εντοπίζονται αργότερα δολοφονημένοι.

Η ουσιαστική διχοτόμηση του Ιράκ, σε κουρδικό Βορρά και διαφιλονικούμενο μεταξύ σουνιτών και σιιτών Νότο, και οι αδιάκοπες συγκρούσεις μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών ομάδων αύξησαν τα κρούσματα βίας και τις απαγωγές. Την Παρασκευή, 17 σουνίτες απήχθησαν από την περιοχή Μουσαγίμπ από σιίτες πολιτοφύλακες, για να απελευθερωθούν σώοι λίγες ώρες αργότερα. Την ίδια ημέρα σε γειτονική κοινότητα, τοπικός «σεΐχης» των σουνιτών απήχθη από αγνώστους.

Στο μεταξύ, την πρωθυπουργία δεν φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει ο σιίτης Νούρι αλ Μαλίκι, παρά τις σχετικές εκκλήσεις από την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες.

Την άρνηση του Μαλίκι να αποχωρήσει από την εξουσία εξυπηρετεί η αποτυχία των μελών του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη να συμφωνήσουν σε υπηρεσιακό του διάδοχο. Το αδιέξοδο απειλεί να οδηγήσει τους Κούρδους οριστικά εκτός Ιράκ, με τον ηγέτη τους, Μασούντ Μπαρζανί, να καλεί την περασμένη εβδομάδα σε «ετοιμότητα» ανακήρυξης ανεξαρτησίας το τοπικό κοινοβούλιο του Αρμπίλ στον αυτόνομο κουρδικό Βορρά.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Μπαρζανί εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του Μαλικί. «Η οκταετής θητεία του Μαλίκι έφερε την καταστροφή στη χώρα μας. Σήμερα δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο: η τροφοδότηση επικίνδυνης σωβινιστικής εκστρατείας θρησκευτικού μίσους, βασισμένης στην αλλοίωση της πραγματικότητας. Ολα αυτά για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και στενών κομματικών συμφερόντων από τον άνθρωπο που οδήγησε το Ιράκ από τη μία κρίση στην άλλη».

Μαλικί κατά Μπαρζανί

Ο Νουρί αλ Μαλίκι απήντησε χθες στις κατηγορίες του Κούρδου ηγέτη, καταγγέλλοντας ότι οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει πραγματικό καταφύγιο των ισλαμιστών του ISIS και άλλων εξτρεμιστών, όπως μελών του παράνομου κόμματος Μπάαθ, στην πρωτεύουσά τους Αρμπίλ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να σιωπήσουμε. Θα επαναλάβω ότι το Αρμπίλ έγινε επιχειρησιακή βάση για το ISIS, τους μπααθικούς και την Αλ Κάιντα και κάθε είδους τρομοκράτη», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Σε σκληρές μάχες που διεξήχθησαν χθες στην επαρχία Ντιγιάλα, 90 χλμ. ΒΑ της Βαγδάτης, οι αντάρτες του ISIS κατέλαβαν την κωμόπολη Σουντόρ και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ευφράτη που διέρχεται από εκεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή