Ε.Ε.: Με «αποκλεισμό» από τα υψηλά αξιώματα κινδυνεύει η Βρετανία λόγω Γιουνκέρ

Ε.Ε.: Με «αποκλεισμό» από τα υψηλά αξιώματα κινδυνεύει η Βρετανία λόγω Γιουνκέρ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία ίσως φύγει με «άδεια τα χέρια» όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιράσουν τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσής της στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξόργισε τους ομολόγους του τον Ιούνιο όταν αψήφησε την παράδοση της λήψης αποφάσεων κατά γενική συναίνεση και τους ανάγκασε να ψηφίσουν για το αν ο Γιούνκερ θα έπρεπε να ηγηθεί του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο η Βρετανία και η Ουγγαρία ψήφισαν «όχι».

Ο Κάμερον δημοσίως χαρακτήρισε τον Γιούνκερ «καριερίστα των Βρυξελλών» και υποστήριξε ότι η επιλογή του σήμανε μια δυσοίωνη ημέρα για την Ευρώπη.

«Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στην τελευταία Σύνοδο, πολλοί ηγέτες είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να διευκολύνουν τη Βρετανία, πόσο μάλλον να την επιβραβεύσουν με (κάποια από) τις σημαντικότερες θέσεις» ανέφερε ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες, που θα συναντηθούν σε ένα δείπνο την επόμενη Τετάρτη, αναμένεται να συμφωνήσουν με τον Γιούνκερ για το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Βρετανίδα Κάθριν Άστον, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Οι ίδιοι ίσως αποφασίσουν και ποιος θα προεδρεύει στις Συνόδους και θα αναλαμβάνει την οικοδόμηση της συναίνεσης και το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των κρατών μελών όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

Οι επιλογές είναι περίπλοκες επειδή υπάρχει η ανάγκη εξισορρόπησης παραγόντων όπως το φύλο, η πολιτική ταυτότητα, οι σχέσεις μικρών – μεγάλων χωρών και των κρατών του βορρά, του νότου, της ανατολής και της δύσης.

Καθώς ο Γιούνκερ –ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που αναμένεται να εξασφαλίσει με άνεση τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη– προέρχεται από την κεντροδεξιά και τη Δυτική Ευρώπη, οι ηγέτες ίσως αναζητήσουν σοσιαλιστές ή γυναίκες από χώρες της βόρειας, ανατολικής ή νότιας Ευρώπης για τις άλλες δύο θέσεις.

Σημαντικό σημείο στην επίλυση του γρίφου θα είναι η κατανομή των 27 χαρτοφυλακίων –αντιστοιχεί ένα σε κάθε χώρα της ΕΕ– στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα ξεκινήσει τις εργασίες της το Νοέμβριο υπό τον Γιούνκερ.

Ορισμένες από τις θέσεις στην Κομισιόν είναι πιο επιθυμητές καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ: η ανταγωνιστικότητα, το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια, η εσωτερική αγορά.

Η Βρετανία δεν έχει προτείνει υποψήφιο για την θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο διπλωμάτες εκτιμούν ότι στο Λονδίνο προσβλέπουν σε κάποιο ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο –της εσωτερικής αγοράς, του εμπορίου ή της ανταγωνιστικότητας– στην Επιτροπή Γιούνκερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ο Γιούνκερ θα αποφασίσει ποια χώρα θα αναλάβει ποια θέση.

«Κανένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια δεν είναι πιθανό να ανατεθεί στη Βρετανία. Δεν επιβραβεύεις κάποιον που είναι εναντίον σου», εκτίμησε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Φαβορί η Μογκερίνι

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι το φαβορί για την θέση της νέας «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ, υποστηρίζουν διπλωμάτες, κυρίως επειδή οι ηγέτες επιθυμούν να επιβραβεύσουν τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που προωθεί με σθένος την υποψηφιότητά της.

Πέρα από τις πολιτικές της ικανότητες, η Μογκερίνι είναι Σοσιαλίστρια και γυναίκα. Πάντως ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αμφισβητούν την εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καίτοι άνδρας και συντηρητικός, αποτελεί επίσης έναν ισχυρό υποψήφιο, λένε οι διπλωμάτες, όπως επίσης η πολιτικός της κεντροδεξιάς από τη Βουλγαρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν Επίτροπος για την Διεθνή Συνεργασία.

Διπλωμάτες επίσης επισημαίνουν ότι η πρωθυπουργός της Δανίας, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη για την θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και υπολείπεται των άλλων υποψηφίων καθώς προέρχεται από χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα την θέση αυτή να καταλάβει υποψήφιος από χώρα εκτός της ευρωζώνης, αλλά κάποιοι διπλωμάτες στο Παρίσι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τη στήριξη προς εκείνη για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής που θα ήθελαν να καταλήξει στον Σοσιαλιστή πρώην υπουργό οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή