Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Στη μία από τις επιδρομές αυτές χτυπήθηκε το κτίριο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με αναπηρία, στη Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στα δυτικά της πόλης της Γάζας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από πέντε ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 121 Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, απτόητος απο την διεθνή πίεση για τον τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας επέμβασης για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων ρουκετών οι οποίες εκτοξεύονται απο Παλαιστίνιους μαχητές.

"Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα¨, δήλωσε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει επικοινωνήσει μεταξύ άλλων με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ, πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυναμεις έχουν πλήξει 1.000 στόχους στη Γάζα – και συνεχίζουν.

"Καμία διεθνής πίεση δεν θα μας εμποδίσει να χτυπήσουμε τους τρομοκράτες που μας επιτείθενται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα, απειλούν το υγειονομικό σύστημα στην Γάζα και άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει τέλος στον κύκλο βίας. Κανένας εξωτερικός διαμεσολαβητής δεν έχει παρέμβει για να ανανεώσει την εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί μετά την τελευταία κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο περιοχών, τον Νοέμβριο του 2012.

Αποχώρηση ενόψει βομβαρδισμών

Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

"Την περασμένη νύκτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής", δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογενείας του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες.

Ο Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης.

Ο Μαχάμεντ Σουλτάν βεβαιώνει ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγει τρομαγμένος από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενος για τα παιδιά του.

Η έξοδος των κατοίκων άρχισε τη νύκτα εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών. Οι περισσότεροι αναζητούν ένα σχολείο της Unrwa για να βρουν καταφύγιο.

Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού.

"Η Unrwa διαθέτει οκτώ σχολεία που έχει δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Και άλλοι φθάνουν, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν", εξηγεί στους δημοσιογράφους.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή