Παρέμβαση από τις ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονταν χθες για τέταρτη κατά σειρά ημέρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς της παλαιστινιακής πλευράς να ξεπερνούν τους 100, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάντα πρόθυμες να διευκολύνουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επιστροφή στους όρους του Νοεμβρίου του 2012», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η αναφορά στο 2012 παραπέμπει στη συμφωνία εκεχειρίας που είχε τότε επιτευχθεί, έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου, για τον τερματισμό της προηγούμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Οπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων, «εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης και τονίζοντας την ανάγκη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και οι δύο πλευρές για την προστασία της ζωής των αμάχων και την επάνοδο στην ηρεμία».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, με την ιδιότητά του ως απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσία-ΟΗΕ) για το Μεσανατολικό, δήλωσε ότι, πέραν της επείγουσας ανάγκης για εκεχειρία, είναι ανάγκη «να αντιμετωπιστούν τα μακροπρόθεσμα ερωτήματα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγκρουσης».

Σε πείσμα των εκκλήσεων από ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, τίποτα δεν έδειχνε, μέχρι χθες το βράδυ, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά στην κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ συνέχισε χθες τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον εκτοξευτήρων πυραύλων και υπόγειων τούνελ της Χαμάς, αλλά και μαχητών παλαιστινιακών οργανώσεων. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα καταγγέλλουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς συνέχισε την εκτόξευση ρουκετών εναντίον ισραηλινών πόλεων. Τρεις από αυτές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδερένιος θόλος» πάνω από το Τελ Αβίβ, προκαλώντας πανικό στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», το οποίο έκλεισε για ένα δεκάλεπτο. Νωρίτερα, η Χαμάς είχε προειδοποιήσει όλες τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Δέκα τραυματίες

Μέχρι χθες, οι ρουκέτες της Χαμάς είχαν προκαλέσει υλικές καταστροφές και 10 τραυματισμούς, εκ των οποίων οι δύο σοβαροί, χωρίς να στοιχίσουν τη ζωή κάποιου Ισραηλινού πολίτη ή στρατιώτη. Ενας Ισραηλινός πολίτης, ηλικίας 61 ετών, υπέστη χθες σοβαρά εγκαύματα στην πόλη Ασντότ, όταν ρουκέτα της Χαμάς έπληξε βενζινάδικο, προκαλώντας πυρκαγιά. Για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων, ρουκέτες που προέρχονταν από τον Λίβανο -κατά πάσα πιθανότητα, όχι από τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, αλλά από οργάνωση Παλαιστινίων προσφύγων- έπληξαν και το βόρειο Ισραήλ.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καυτηρίασε την «υπερβολική και μη αναγκαία χρήση στρατιωτικής βίας» από την πλευρά του Ισραήλ, «που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής αθώων πολιτών». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της» με το Ισραήλ «εάν προηγουμένως δεν τερματιστεί αυτή η βαναυσότητα». Τέλος, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι βομβαρδισμοί παλαιστινιακών σπιτιών και οι συνακόλουθες απώλειες αμάχων ενδέχεται να χαρακτηριστούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή