Ο ισραηλινός εξτρεμισμός στο στόχαστρο

Ο ισραηλινός εξτρεμισμός στο στόχαστρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη στήριξη που προσφέρει το ισραηλινό κοινό στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό που πυροδότησε τον πρόσφατο κύκλο βίας: την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από έξι Ισραηλινούς.

Σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης στο Ισραήλ συσχετίζει τη δολοφονία του Μοχάμεντ Αμπού Χντάιρ με την ισραηλινή ακροδεξιά, παρά τη δικαστική εντολή για απόκρυψη της ταυτότητας των υπόπτων. Ισραηλινά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τους υπόπτους «σαμπάπνικιμ», δηλαδή ακροδεξιούς νέους από οικογένειες ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων.

Δικηγόροι της οργάνωσης «Χονένου», που ειδικεύονται στην εκπροσώπηση Ισραηλινών κατηγορουμένων για αδικήματα εναντίον Αράβων, ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί τους υπόπτους για τη δολοφονία του νεαρού Παλαιστινίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρεις από τους υπόπτους έχουν ομολογήσει, ενώ τρεις θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία εναντίον τους.

Η ισραηλινή ακροδεξιά έχει επανειλημμένα απασχολήσει την επικαιρότητα τα τελευταία 30 χρόνια, με την τοποθέτηση βομβών σε παλαιστινιακά λεωφορεία τη δεκαετία του 1980, την επίθεση του Μπαρούχ Γκολντστάιν στον Τάφο των Πατριαρχών το 1994, με 29 νεκρούς μουσουλμάνους, και τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν έναν χρόνο αργότερα.

«Πρέπει να προβάλουμε μία διαφορετική θεώρηση της ιστορίας των Εβραίων, που δεν θα εστιάζει αποκλειστικά στη θυματοποίησή τους και να συζητήσουμε σοβαρά τις ευθύνες που συνοδεύουν τη δημιουργία κράτους. Υπήρξαν στιγμές στην εβραϊκή ιστορία, όταν οι Εβραίοι ήταν αδύναμοι και θύματα. Οταν, όμως, διαθέτεις ισχύ, οφείλεις να τη διαχειρίζεσαι σοφά και φειδωλά», λέει η Ντέμπρα Βάισμαν, επικεφαλής της οργάνωσης Διεθνής Σύνοδος Χριστιανών και Εβραίων.

Σύμφωνα με άρθρα στον Τύπο, οι ύποπτοι της δολοφονίας του Μοχάμεντ ήταν «χούλιγκαν», φανατικοί οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεϊτάρ της Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ότι στεγάζει μεταξύ των οπαδών της ακραίους ρατσιστές και εθνικιστές. Οι ύποπτοι φέρονται να ανήκουν σε «φράξια» βίαιων οπαδών της ομάδας, που έχουν απασχολήσει τις αρχές.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Το αποτρόπαιο περιστατικό της δολοφονίας -με τον νεαρό Παλαιστίνιο να καίγεται ζωντανός- αποδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ ακραίων εθνικιστών οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας και των επίσης ακροδεξιών υπαιτίων των λεγόμενων «επιθέσεων ανταπόδωσης», των αδιάκριτων πληγμάτων εναντίον αραβικών στόχων, με στόχο την τρομοκράτηση του πληθυσμού.

«Το μίσος γεννιέται μέσα στον φόβο. Σε όσους Εβραίους ζητούν εκδίκηση λέω: Το μίσος σας είναι φόβος, είναι αδυναμία, είναι νίκη του εχθρού», λέει ο ραβίνος Γιόελ Μπιν Νουν, που εκφράζει μετριοπαθή -αν και μειοψηφούσα- τάση μεταξύ των εποίκων.

Ο κοινωνιολόγος Ταμίρ Λιόν εκφράζει την ανησυχία του για τη μεταβολή των αντιλήψεων μεταξύ της ισραηλινής νεολαίας: «Σε παλιές συνεντεύξεις με στρατιώτες, άκουγα ότι κίνητρό τους ήταν το κύρος. Σήμερα, ακούω -ευτυχώς σπάνια- ότι κατετάγησαν για να σκοτώσουν Αραβες. Η ισραηλινή νεολαία μισεί πια τους Αραβες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές της απόψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή