Πώς βλέπει τη «νέα Τουρκία» ο Ταγίπ Ερντογάν

Πώς βλέπει τη «νέα Τουρκία» ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το όραμά του για μια «νέα Τουρκία» παρουσίασε σε χθεσινή συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός, που φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της χώρας μετά τις εκλογές του Αυγούστου, παρουσίασε χθες τους νέους στόχους για την Τουρκία μέχρι το 2023. Η χρονολογία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τότε η Τουρκία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού βρέθηκε κείμενο με τίτλο «Δημοκρατία, αλληλεγγύη και σεβασμός στον δρόμο για μια νέα Τουρκία». Σύμφωνα με αυτό, η νέα Τουρκία θα ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο, την κοινωνική της πολυμορφία και την οικονομία της. «Η νέα Τουρκία ασπάζεται την κοινωνία της, που κατέστη πλουραλιστική και πολυπολιτισμική. Η νέα Τουρκία θα ωφεληθεί από την κοινωνική αρωγή, την οικονομική ευμάρεια, την πολιτική σταθερότητα και την προηγμένη Δημοκρατία», ανέφερε το κείμενο στους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πολλά μέλη της τουρκικής διανόησης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκδήλωση πρόθεσης του Ερντογάν, που με τις δηλώσεις του αυτές πραγματοποιεί σημαντικό άνοιγμα σε μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένες κοινωνικές-εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και οι σιίτες.

Νίκη από τον πρώτο γύρο

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο κιόλας γύρο, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η δημοτικότητα του πρώην δημάρχου της Πόλης, λόγω του κύματος μεγάλων διαδηλώσεων εναντίον του τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία θα του δημιουργήσει ακόμη ένα πρόβλημα: πώς να προσδώσει στον τελετουργικό θώκο της προεδρίας ουσιαστική πολιτική σημασία, χωρίς να ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση την ψήφιση συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, η πλήρης έλλειψη προσωπικής ακτινοβολίας του κυριότερου αντιπάλου του Ερντογάν, του πανεπιστημιακού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, υποψηφίου του κεμαλικού CHP, προκαλεί περιπαικτικά σχόλια στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή