Αναπόφευκτη η απέλαση του σταθμάρχη

Αναπόφευκτη η απέλαση του σταθμάρχη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αναπόφευκτη χαρακτήρισε την απέλαση του σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη διενέργεια κατασκοπείας από τις ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανέφεραν ότι ο Αμερικανός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα εγκαταλείψει σύντομα τη χώρα. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία Στέφεν Ζάιμπερτ αποκάλυψε χθες ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προχθεσινή εξέλιξη, επέμεινε όμως ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε στενή επαφή.

«Η ανάληψη δράσης ήταν αναπόφευκτη, κατά τη γνώμη μου. Χρειαζόμαστε κι αναμένουμε μία σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σταϊνμάγιερ και πρόσθεσε ότι μία ισχυρή διατλαντική συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά σε μία περίοδο διεθνών κρίσεων. Αυτό σκόπευε να διαμηνύσει και στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθούν στη Βιέννη μέσα στο Σαββατοκύριακο με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας επέφερε νέο πλήγμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βερολίνου, οι οποίες δοκιμάζονται εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2003, όταν ο προκάτοχος της Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Επιπλέον μόλις πέρσι αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ χιλιάδων κινητών τηλεφώνων Γερμανών πολιτών και πολιτικών που παρακολουθούνταν από τις ΗΠΑ ήταν και αυτό της ίδιας της καγκελαρίου.

Η κατακραυγή της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ για την υπόθεση εξώθησε ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Σύμφωνα με την Bild, που είναι και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η Μέρκελ ζήτησε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να μειώσουν στο ελάχιστο τη συνεργασία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, ενώ η Sueddeutche Zeitung χαρακτήρισε την απέλαση «πρωτόγνωρη ενέργεια διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής οίησης».

«ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου», έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αποτελεί χάσιμο ενέργειας, την ώρα που Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι ήδη πολύ απασχολημένα με τις υπάρχουσες συρράξεις στον κόσμο. Ενας καβγάς ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να χαροποιήσει τους εχθρούς της Δύσης», γράφει η εφημερίδα, επαινώντας, πάντως, μαζί με τον υπόλοιπο γερμανικό Τύπο τη στάση της καγκελαρίου: «Η Μέρκελ δεν είναι το κανίς του Ομπάμα. Το μήνυμα που του έστειλε ήταν σαφές και αναγκαίο».

Υπάρχει ωστόσο ένα όριο στα περιθώρια αντίδρασης που έχει η Μέρκελ, καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. «Παραμένει ένα σχέδιο πολύ σημαντικό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», εξήγησε ο Ζάιμπερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή