Οι πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ στα χέρια Κούρδων

Οι πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ στα χέρια Κούρδων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ κατέλαβαν χθες τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, κάνοντας άλλο ένα βήμα στον δρόμο της πλήρους ανεξαρτησίας από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την απειλή της μεγάλης σουνιτικής εξέγερσης, υπό την ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης ISIS.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν αναγκάστηκε να δράσει ώστε να προστατεύσει τις υποδομές του Ιράκ, αφότου πληροφορήθηκε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίων ετοίμαζαν σαμποτάζ», ανέφερε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριζε ότι η Βαγδάτη σκόπευε να ανατινάξει έναν νέο πετρελαιαγωγό, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή και πρόκειται να συνδέσει μεταξύ τους τις τρεις μεγάλες πετρελαιοπηγές της περιοχής.

Την κατάληψη των πετρελαιοπηγών, νωρίς τα χαράματα, από «πεσμεργκά», όπως αποκαλούνται οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίων, Ασεμ Τζιχάντ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος έκανε λόγο για «παραβίαση του Συντάγματος και απειλή για την εθνική ενότητα», απειλώντας την κουρδική ηγεσία του Ερμπίλ με «βαριές συνέπειες».

Την ίδια ώρα, ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπαρί ανακοίνωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι Κούρδοι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης αποσύρονται οριστικά από αυτήν και δεν πρόκειται να ασκούν στο εξής τα καθήκοντά τους, ούτε καν ως υπηρεσιακοί. Οι εκπρόσωποι των Κούρδων ζητούν την παραίτηση του Νούρι αλ Μαλικί, καταλογίζοντάς του ανικανότητα.

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού έδιναν χθες σκληρές μάχες προσπαθώντας να αναχαιτίσουν επίθεση του ISIS με στόχο την κατάληψη της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ και στρατηγικής σημασίας στην προσπάθεια των ανταρτών να επελάσουν κατά της Βαγδάτης. Τέλος, έκκληση για συνεννόηση των πολιτικών -σιιτών, σουνιτών και Κούρδων- κατά της κοινής απειλής του ISIS απηύθυνε ο ισχυρής επιρροής αγιατολάχ Αλί Σιστανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή