ΚΟΣΜΟΣ

«Ο νέος χαλίφης Ιμπραήμ» πετάει σε όλους το γάντι

«Ο νέος χαλίφης Ιμπραήμ» πετάει  σε όλους το γάντι

Είναι ένας άνδρας που περιβάλλεται από μυστήριο. Μέχρι πρόσφατα το μόνο στοιχείο που υπήρχε γι’ αυτόν ήταν δύο φωτογραφίες του. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στη Μέση Ανατολή, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο επικεφαλής της ισλαμιστικής επανάστασης που σαρώνει το εσωτερικό του Ιράκ και της Συρίας, έκανε ένα αρκετά τολμηρό δημόσιο ντεμπούτο, όπως αποκαλύπτεται από το βίντεο που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των τζιχαντιστών.

Εκεί ο Αλ Μπαγκντάντι καλεί τους μουσουλμάνους στο Ισλαμικό Κράτος ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την κατάκτηση της μεγαλύτερης πόλης από τους μαχητές του, αδιαφορώντας προφανώς για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει με δέκα εκατομμύρια δολάρια. Δεν δίστασε να προκαλέσει τόσο τις Αρχές της Βαγδάτης όσο και τις ξένες δυνάμεις που επιζητούν τη σταθερότητα στην περιοχή, πετώντας ταυτόχρονα το γάντι και στην Αλ Κάιντα και στον σημερινό της ηγέτη Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Προφανώς όσοι παρευρίσκονταν στο μεγάλο τέμενος στη Μοσούλη δεν είχαν ιδέα ποιος θα έκανε το κήρυγμα εκείνη την ημέρα, μέχρις ότου εμφανίστηκε μπροστά τους η μαυροντυμένη παρουσία και συστήθηκε ως «ο νέος χαλίφης Ιμπραήμ».

Ο Ιμπραήμ αλ Μπανταρί, ο σημερινός Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γεννήθηκε κοντά στη Σαμάρα το 1971. Πήρε μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό στις ισλαμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Σπουδών στην Αντχαμίγια, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Οταν εισέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, σπούδαζε, και ως φαίνεται δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα ή τον τοπικό της βραχίονα. Το 2005 συνελήφθη ως μεσαίο στέλεχος της σουνιτικής αντίστασης. Οι δεσμώτες του στο κέντρο κράτησης του στρατοπέδου Καμπ Μπούκα τον περιγράφουν ως αδιάφορο.

Μεταστροφή

Μετά την αποφυλάκισή του στρατολογήθηκε στο στρατιωτικό συμβούλιο του Ισλαμικού Κράτους και υπήρξε σύμβουλος του Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι. Τότε η ομάδα ασχολούνταν με την πολεμική αντιπαράθεση με τη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και τις παραστρατιωτικές της ομάδες.

Ομως, όπως φαίνεται, η εξάμηνη κράτησή του ήταν αυτή που συνέβαλε στη μεταστροφή του από πιστό μουσουλμάνο σε ένθερμο τζιχαντιστή. Πέρασαν πάντως άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να αναλάβει την αρχηγία του κινήματος διαδεχόμενος τον Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στη Φαλούτζα. Ετσι, αργά αλλά σταθερά, μετέτρεψε το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα σε μια διακριτή και ανεξάρτητη δύναμη που διέθετε δική της ατζέντα: την επανίδρυση του σουνιτικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία.

Μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους ο Αλ Μπαγκντάντι παρέμενε ουσιαστικά άγνωστος τουλάχιστον μέχρις τις πρώτες νίκες του ΙSIS στα πολεμικά πεδία της Συρίας.
Κήρυγμα και ύβρις

Σύμφωνα με ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο, η αποφασιστικότητα του Μπαγκντάντι να κατατροπώσει τους αντιπάλους του τον έκανε να αδιαφορήσει τουλάχιστον δύο φορές για τις εντολές του Αλ Ζαουάχρι. Η απροκάλυπτη εμφάνιση του Αλ Μπαγκντάντι στη Μοσούλη προκαλεί αισχύνη για τους Ιρακινούς που αγνοούσαν την παρουσία του μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν οι μαχητές του ΙSIS άρχισαν να καταλαμβάνουν τεράστιες περιοχές του Βόρειου Ιράκ.

Ομολογουμένως όμως, πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι ο Μπαγκντάντι είχε να πει καινούργια πράγματα στο κήρυγμά του και βασίστηκε σε στίχους του Κορανίου αλλά και στα λόγια των προηγούμενων χαλίφηδων, και ιδιαίτερα σε αυτά του πρώτου χαλίφη, του Αμπού Μπακρ Σαντίκ, ο οποίος ηγήθηκε του μουσουλμανικού κόσμου μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Αυτό ακριβώς είναι που ενισχύει την κυριαρχία του καθιστώντας και δύσκολη την αμφισβήτησή του από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους ηγέτες.

Τους τελευταίους μήνες οι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι ο Μπαγκντάντι έχει παρανοήσει  και διαπράττει μια τεράστια ύβριν. Η προέλαση των δυνάμεων του ΙSIS σε δύο χώρες δείχνει ότι πρόκειται για ανθρώπους οργανωμένους και άκρως αποτελεσματικούς. «Προφανώς ο Αλ Μπαγκντάντι σκέφτεται πολύ τα όσα κάνει. Είναι ιδεολόγος και απόλυτα ταγμένος σε αυτό που κάνει, αποφασισμένος να γίνει ο απόλυτος ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Χισάμ αλ Χασιμί, Ιρακινός ερευνητής των ισλαμικών ενόπλων ομάδων.