Τα παιχνίδια κατασκόπων στη Γερμανία

Τα παιχνίδια κατασκόπων στη Γερμανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει προ πολλού τελειώσει, η πρωτεύουσα δεν είναι πλέον η Βόννη, «η μικρή πόλη στη Γερμανία», σύμφωνα με τον Τζον Λε Καρέ, και μερικές χώρες έχουν επιδείξει σθεναρότερες αντιδράσεις εναντίον του σύγχρονου κράτους κατασκοπείας. Οι τελευταίες εβδομάδες όμως αποτέλεσαν μία υπενθύμιση ότι το παιχνίδι «Κατάσκοπος εναντίον κατασκόπου» παίζεται ακόμη στη Γερμανία, η οποία γεωγραφικά και ιστορικά παραμένει παγιδευμένη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οπως είπε σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου όλοι υποπτεύονται τους πάντες». Στον 21ο αιώνα, πρόσθεσε, οι μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να δίνουν έμφαση σε σοβαρά ζητήματα.

Στη σοβαρότερη από τις δύο υποθέσεις κατασκοπείας, ένας 31χρονος, με το όνομα Μάρκους Ρ, μπήκε στο μάτι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στις 28 Μαΐου, όταν έστειλε μία ηλεκτρονική επιστολή στο ρωσικό προξενείο του Μονάχου προσφέροντας πληροφορίες. Η σύλληψή του και η μετέπειτα παραδοχή του ότι εργαζόταν για τις ΗΠΑ εξόργισε τη Γερμανία και ντρόπιασε τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες εκατομμυρίων Γερμανών, ακόμη και το κινητό της Μέρκελ.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, ανώτατοι αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονταν σε εγρήγορση, καθώς οι Ρώσοι είχαν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη Γερμανία αναζητώντας πληροφορίες για τα επόμενα βήματα του Βερολίνου. Η Γερμανία σαφώς εξαρτάται από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της και μοιράζεται το 80-90% των πληροφοριών της με την Ουάσιγκτον. Αντίθετα δεν έχει διευκρινιστεί τι παίρνει σε αντάλλαγμα από την Ουάσιγκτον. Το Κόμμα της Αριστεράς στην αντιπολίτευση καταγγέλλει: «Οι έρευνες αρχίζουν μόνο όταν εμπλέκονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Για τους Ρώσους και τους Κινέζους θεωρούμε ότι είναι ικανοί για όλα. Στους Αμερικανούς έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη και τώρα αυτή η εμπιστοσύνη διαταράχθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή