Διένεξη στην Ε.Ε. για τη διαδοχή της Κάθριν Αστον

Διένεξη στην Ε.Ε. για τη διαδοχή της Κάθριν Αστον

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μία ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών έχει αποδυθεί, σύμφωνα με τους Financial Times, σε μία εκστρατεία της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μπλοκάρουν την κατάληψη του θώκου της υπεύθυνης για την ευρωπαϊκή διπλωματία από την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, κατηγορώντας τη Ρώμη ότι δεν υπήρξε αρκετά σθεναρή στην αντιμετώπιση της Ρωσίας. Της καμπάνιας κατά της Μογκερίνι ηγούνται η Λεττονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, που είναι και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου. Η προσπάθειά τους υποστηρίζεται και από άλλες χώρες, που τάσσονταν υπέρ αυστηρών κυρώσεων κατά της Μόσχας, μετά την πρόσκληση που έκανε η Μογκερίνι την περασμένη εβδομάδα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για μία κοινή σύνοδο κορυφής ηγετών της Ε.Ε. και της Ασίας τον προσεχή Οκτώβριο στο Μιλάνο.

Η μάχη για την αντικατάσταση της λαίδης Αστον στον θώκο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. έχει μεταφερθεί στο προσκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Τετάρτης και των αυξανόμενων ανησυχιών ότι άλλες ηγετικές θέσεις της Ε.Ε., ειδικά αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θα συμφωνηθούν λόγω της έλλειψης συναίνεσης. «Ουδέποτε έχω δει μία τόσο δημόσια αντιπαράθεση», σχολίασε στους Financial Times βετεράνος πολιτικός σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει ζητήσει να υπάρξει μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα εναπομείναντα πόστα και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δεχόταν τη Δανέζα κεντροαριστερή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ ως διάδοχο του Χέρμαν βαν Ρομπάι στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο η υποψηφιότητα της Δανέζας πρωθυπουργού, που έχει την υποστήριξη της Βρετανίας, προσκρούει στις επιφυλάξεις του Παρισιού, το οποίο απεύχεται την ανάθεση της συγκεκριμένης θέσης σε μία προσωπικότητα από χώρα-μη μέλος της Ευρωζώνης. «Δεν έχουμε κάτι εναντίον της προσωπικά, αλλά ποιος θα προεδρεύει των συμβουλίων της Ευρωζώνης;» αναρωτήθηκε ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος. «Το πρόβλημα είναι η πολιτική εντύπωση που δημιουργείται. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αμέσως θα αρχίσει να φωνάζει ότι το ευρώ κυβερνάται από κάποιον εκτός Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Ποια κερδίζει

Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση γύρω από την υποψηφιότητα της Μογκερίνι φαίνεται ότι ευνοεί εκείνη της Βουλγάρας ΥΠΕΞ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προβάλλει ως συμβιβαστική λύση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησαν το Σάββατο στο τηλέφωνο και συμφώνησαν να στηρίξουν τη Μογκερίνι. Ωστόσο, στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι της λείπει η εμπειρία και το κύρος, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαραίτητη για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή