Στην πιο δύσκολη δουλειά της Ευρώπης ο Γιουνκέρ

Στην πιο δύσκολη δουλειά της Ευρώπης ο Γιουνκέρ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είστε το πρώτο Κοινοβούλιο που πραγματικά εκλέγει με κάθε έννοια της λέξης τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε μετά την εκλογή του από μια ευρεία πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών ομάδων ο 59χρονος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο κ. Γιουνκέρ, που θα βρίσκεται από 1ης Νοεμβρίου και για τα επόμενα πέντε χρόνια στη δυσκολότερη δουλειά της Ευρώπης, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για να αναζωογονήσει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, θα εγγυηθεί για τη δημιουργία ενός ελάχιστου εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη αλλά και θα παγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. μεταξύ άλλων.

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε χθες το μεσημέρι στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, ο βετεράνος πολιτικός πήρε 422 ψήφους από τις 729. Τον καταψήφισαν 250 ευρωβουλευτές, 57 ψήφοι ήταν άκυρες, ενώ 22 ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν καθόλου. Μέχρι χθες, την ημέρα των εκλογών, οι μόνες σίγουροι ψήφοι ήταν των βουλευτών του κόμματός του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού (ΕΛΚ) και του κόμματος των Σοσιαλιστών, που στο σύνολό τους έφταναν τις 376. Ομως ο κ. Γιουνκέρ φαίνεται να απέσπασε ψήφους και από το κόμμα των Φιλελευθέρων αλλά και των Πρασίνων, οι οποίοι περισσότερο ψήφισαν για να υπερασπιστούν την αρχή της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές και λιγότερο για το πρόσωπο του κ. Γιουνκέρ.

Παρά τη φήμη που έχει, του ήρεμου και μετριοπαθούς πολιτικού, ο Λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργός μίλησε χθες μπροστά στους 729 ευρωβουλευτές με ασυνήθιστο πάθος, εναλλάσσοντας την ομιλία του από τα αγγλικά στα γαλλικά αλλά και στα γερμανικά, εκφράζοντας τη φιλοδοξία του ως νέου προέδρου να βρουν θέσεις εργασίας τα 25 εκατομμύρια άνεργοι της Ευρώπης, εκ των οποίων πολλοί είναι νέοι.

Συγχρόνως αναφέρθηκε και στη χώρα μας λέγοντας ότι «όλοι θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος και θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης». Ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης είπε χαρακτηριστικά ότι «καταφέραμε να επιδιορθώσουμε, εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος», θέλοντας να τονίσει την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης παρά την τεράστια δυσκολία.

Για διάδοχο της Αστον

Αύριο οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, για να προτείνουν τον διάδοχο της «υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.», μια θέση που κατέχει μέχρι τώρα η Κάθριν Αστον. Η θέση αυτή πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, καθώς όποιος την κατέχει καταλαμβάνει και τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Οι άλλες δύο πιο σημαντικές θέσεις, του προέδρου του Συμβούλιου που έχει μέχρι τώρα ο Βέλγος πολιτικός Χέρμαν βαν Ρομπέι, αλλά και του προέδρου του Eurogroup, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο μπορεί και να μην αποφασιστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της «Κ». Ενώ μέχρι τώρα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν φαβορί για τη θέση του ΥΠΕΞ της Ε.Ε., οι βαλτικές χώρες φαίνεται να αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή την υποψηφιότητα καθώς θεωρούν ότι η Ιταλία κράτησε χλιαρή στάση εναντίον της Ρωσίας. Ομως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που ηγείται αυτή τη στιγμή του μεγαλύτερου Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ε.Ε., θα επιμείνει. Αυτή η θέση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ιταλών, καθώς θα μπορούν να ασκήσουν πίεση για θέματα μετανάστευσης, αλλά και για το ζήτημα της ενέργειας.

Ο Σουλτς απέβαλε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς ζήτησε την απομάκρυνση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη από την αίθουσα.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Παπαδάκης πήρε τον λόγο, λίγο πριν αρχίσει η τοποθέτηση της κ. Μαρίν Λεπέν και, διαβάζοντας κείμενο στα ελληνικά, τοποθετήθηκε επί διαδικαστικού θέματος, επισημαίνοντας ότι οι ευρωβουλευτές που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτική ομάδα μπορούν να μιλούν μόνο για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό του κόμματος που ανήκουν.

Ο κ. Σουλτς παρενέβη, επισήμανε στον Ελληνα ευρωβουλευτή ότι δεν του έχει δοθεί ο λόγος και του ζήτησε να σταματήσει. Ο κ. Παπαδάκης συνέχισε την τοποθέτησή του και τότε ο κ. Σουλτς ζήτησε την απομάκρυνσή του από την αίθουσα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο κ. Παπαδάκης επανήλθε αργότερα στο θέμα, έλαβε τον λόγο και έθεσε το ζήτημα, τονίζοντας ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν ανήκει σε καμιά πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και τοποθετείται αυτοτελώς, διευκρίνιση που δέχθηκε ο κ. Σουλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή