Πορεία με αίτημα έρευνα σε βάθος από τους επιζώντες μαθητές του Sewol

Πορεία με αίτημα έρευνα σε βάθος από τους επιζώντες μαθητές του Sewol

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαθητές της Νότιας Κορέας που γλίτωσαν από το ναυάγιο του πλοίου Sewol τον Απρίλιο —τη χειρότερη ναυτική τραγωδία που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια—, αποχώρησαν σήμερα από τις σχολικές αίθουσες και έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο ζητώντας να υιοθετηθεί ένας νόμος ώστε να ερευνηθεί ο θάνατος περισσοτέρων από 300 επιβαινόντων στο πλοίο.

Περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 75 παιδιά που διασώθηκαν από το ναυάγιο του Sewol στις 16 Απριλίου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να πιέσουν το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας να υιοθετήσει έναν νόμο για τη διεξαγωγή μιας νέας ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία, όπως έχουν ζητήσει οι συγγενείς των θυμάτων. Περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με αίτημα την υιοθέτηση του νόμου αυτού.

«Ολόκληρο το έθνος το είδε στις 16 Απριλίου. Ζητάμε να ειπωθεί η αλήθεια για τους άδικους θανάτους που υπέφεραν οι φίλοι μας», είπε ένα αγόρι που συμμετείχε στην πορεία, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν ξέρουμε πολλά για τους νόμους, αλλά αν δεν κάνουμε αυτό, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε, οπότε ζητάμε να εκπληρωθεί η επιθυμία μας», πρόσθεσε.

Από τους 476 επιβάτες και πλήρωμα που επέβαιναν στο Sewol οι 339 ήταν μαθητές και καθηγητές από το λύκειο Ντανουόν που βρίσκεται στα περίχωρα της Σεούλ. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο, οι υπόλοιποι θεωρούνται νεκροί.

Οι μαθητές πέρασαν από τις πέτρινες πύλες του σχολείου και διέσχισαν μια λεωφόρο σιωπηλά.

Πολλοί εξ αυτών φορούσαν βραχιόλια που έγραφαν «Θυμηθείτε 0416», αναφερόμενοι στην 16η Απριλίου, αλλά και κίτρινα μαντήλια ή εσάρπες, καθώς με το χρώμα αυτό εκφράζουν δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή.

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν κίτρινες σημαίες. Ένα πανό έγραφε: «Ρίξτε φως στους άδικους θανάτους των φίλων μας».

«Τα παιδιά μας πραγματοποιούν πορεία με τις αγνές καρδιές τους για να παρηγορήσουν τους γονείς των φίλων τους και να ζητήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την καταστροφή», δήλωσε ο Ο Τζι-γέον, πατέρας ενός από τους μαθητές που επέζησαν του ναυαγίου.

Τα παιδιά περπάτησαν ως ένα μικρό πάρκο όπου 15 συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν απεργία πείνας, σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις αρχές να περάσει τον νόμο.

Σε κοντινό σημείο οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων έστησαν μια σειρά από κουτιά, καλυμμένα με κίτρινο χαρτί, τα οποία περιείχαν 3,5 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. Πολλές δεκάδες ενήλικές είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία προς το σημείο αυτό κρατώντας κίτρινες ομπρέλες.

Τα 15 μέλη του πληρώματος του Sewol, μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος, δικάζονται και είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες από αμέλεια ως ανθρωποκτονία. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Κορέας αναζητούν εδώ και περισσότερους από δύο μήνες τον επικεφαλής της οικογένειας στην οποία ανήκει η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το πλοίο.

Οι οικογένειες των θυμάτων και επιζώντες καταγγέλλουν ότι οι αρχές κάνουν πολύ λίγα για να μάθουν την αλήθεια για το τι ακριβώς προκάλεσε την τραγωδία αυτή στη διάρκεια ενός δρομολογίου ρουτίνας.

Ο νόμος τη θέσπιση του οποίου ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε μια νέα, ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο. Οι οικογένειες έχουν επίσης ζητήσει να έχουν το δικαίωμα να ορίσουν οι ίδιες τους μισούς από τους εμπειρογνώμονες της ανεξάρτητης ομάδας που θα συμμετέχουν στην ομάδα που θα διεξάγει τις έρευνες.

Το κοινοβούλιο έχει συμφωνήσει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όμως είναι διχασμένο όσον αφορά το αν θα πρέπει να δώσει στους συγγενείς των θυμάτων δικαιώματα στην έρευνα.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Sewol ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή