Ανασχηματισμός Κάμερον με ευρωφοβική απόχρωση

Ανασχηματισμός Κάμερον με ευρωφοβική απόχρωση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον βασικό ευρωσκεπτικιστή της βρετανικής κυβέρνησης και πρώην υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ διόρισε υπουργό Εξωτερικών της χώρας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο του δραστικού ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε χθες, ενόψει των κρίσιμων γενικών εκλογών του 2015. Ο Χάμοντ αντικαθιστά τον Ουίλιαμ Χέιγκ και η βασική του θέση είναι πως η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2017, εκτός εάν επιστρέψουν σημαντικές εξουσίες στο Λονδίνο.

Eκλογική διεύρυνση

Οι χθεσινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι σοβαρότερες από όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κάμερον, το 2010, και σηματοδοτούν μια προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής βάσης στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε., σε περίπτωση που επανεκλεγεί του χρόνου. Ο βρετανικός Τύπος είδε στον ανασχηματισμό μια στροφή επί το… ευρωφοβικότερον, λόγω του ανταγωνισμού με το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP), αλλά και την αναβάθμιση των γυναικών που διπλασίασαν τους υπουργικούς θώκους, τους οποίους κατέχουν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Εργατικούς να προηγούνται με αρκετές μονάδες έναντι των Συντηρητικών και το UKIP στην τρίτη θέση, μπροστά από τους κεντρώους κυβερνητικούς εταίρους των Συντηρητικών, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο 58χρονος Χάμοντ θεωρείται ασφαλής επιλογή, του οποίου ο διορισμός θα καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές. Η τοποθέτησή του «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την υπόλοιπη Ε.Ε. σχετικά με τη βρετανική γραμμή», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τζέιμς Φορσάιθ στο περιοδικό Spectator.

Χρέη υπουργού Αμυνας αναλαμβάνει ο βετεράνος Μάικλ Φάλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι μεσήλικοι, λευκοί άνδρες υπουργοί εγκατέλειψαν χθες την κυβέρνηση Κάμερον, δίνοντας τη θέση τους σε νεότερες γυναίκες, οι οποίες εξελέγησαν μόλις το 2010 και των οποίων το άστρο ανατέλλει. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νίκι Μόργκαν, πρώην δικηγόρος, η οποία χρίστηκε υπουργός Παιδείας στη θέση του Μάικλ Γκοβ. Σύμφωνα με τον Τζάναν Γκάνες των Financial Times, στόχος αυτών των αλλαγών είναι να αποδειχθεί στις γυναίκες ψηφοφόρους ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι προσβάσιμο και στις γυναίκες. Η παραίτηση του Χέιγκ σημαίνει το τέλος της πολιτικής καριέρας ενός πολιτικού, τον οποίο ο ίδιος ο Κάμερον είχε αποκαλέσει «φωτεινό παράδειγμα για μια ολόκληρη γενιά Συντηρητικών». Ηταν επικεφαλής του κόμματος από το 1997 έως το 2001. Ως ΥΠΕΞ ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ανατροπής του Ασαντ στη Συρία. Τους τελευταίους μήνες συνεργάστηκε με την Αντζελίνα Τζολί για την εκστρατεία κατά των βιασμών ως όπλου σε εμπόλεμες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή