Αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας

Αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε έξι ώρες δεν κράτησε η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – βραχύβιος καρπός της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας που είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη νύχτα. Παρότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση, οι παλαιστινιακές οργανώσεις εξαπέλυσαν χθες το πρωί 47 ρουκέτες που έπληξαν την ισραηλινή επικράτεια σε βάθος μέχρι και 130 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα. Νωρίς το απόγευμα, η ισραηλινή αεροπορία επανήλθε στους βομβαρδισμούς.

Η αποτυχία της αιγυπτιακής μεσολάβησης δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Στην προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το 2012, ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πιστώθηκε την επιτυχημένη μεσολάβηση που τερμάτισε την αιματοχυσία. Ωστόσο ο ισλαμιστής Μόρσι είχε οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την επίσης ισλαμική Χαμάς και η εκεχειρία που επιτεύχθηκε συνοδευόταν από ανταλλάγματα για την οργάνωση: χαλάρωση του εμπάργκο στη Γάζα και διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Αυτή τη φορά ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, που ανέτρεψε τον Μόρσι, ο απόστρατος στρατάρχης Σίσι -ορκισμένος εχθρός των ισλαμιστών- δεν συμβουλεύθηκε καν τη Χαμάς και δεν εξασφάλισε κανέναν από τους όρους που έθετε η οργάνωση.

Ο Οσάμα Χαμντάν, «νούμερο δύο» της Χαμάς, χαρακτήρισε την πρόταση του Καΐρου «κοινό τελεσίγραφο Ισραήλ και Αιγύπτου», ενώ το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης δήλωσε περιφρονητικά ότι «δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκε». Σημειώνεται ότι, μαζί με τη Χαμάς, την αιγυπτιακή πρόταση απέρριψε η μεγάλη πλειονότητα των παλαιστινιακών οργανώσεων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τάχθηκε υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία.

Η επανάληψη των εχθροπραξιών φέρνει και πάλι την ισραηλινή ηγεσία ενώπιον του διλήμματος σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι εισβολής χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα. Ενα δύσκολο δίλημμα, καθώς η εισβολή στην πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα θύματα στις τάξεις των Παλαιστινίων, ενώ ενδέχεται να συνοδευτεί από όχι αμελητέο φόρο αίματος για τους Ισραηλινούς.

Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 194 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους στις οκτώ ημέρες των βομβαρδισμών. «Το ύψος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και των υλικών καταστροφών στη Γάζα είναι τεράστιο», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Παλαιστίνιων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNWRA). Ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Σάμι Μισάσα δήλωσε ότι «μεγάλος αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά», προσέθεσε δε ότι 560 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τον πρώτο νεκρό του από την έναρξη των εχθροπραξιών θρήνησε χθες το Ισραήλ. Πρόκειται για έναν 38χρονο πολίτη, ο οποίος σκοτώθηκε από παλαιστινιακό βλήμα στο Ερεζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ μετέφερε τροφή για τους ομοεθνείς του στρατιώτες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τάχθηκε υπέρ του Ισραήλ. «Δεν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να καταδικάσω την αυθάδη επιλογή της Χαμάς να εκτοξεύσει ρουκέτες, παρά τη χειρονομία καλής θέλησης για εκεχειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το Ισραήλ τρομοκρατεί ολόκληρη την περιοχή και κανείς δεν του λέει να σταματήσει… Καμία τυραννία δεν είναι, όμως, αιώνια». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να παρομοιάσει με τον Χίτλερ την Ισραηλινή βουλευτή Αγελέτ Σακέντ, η οποία είχε αναρτήσει στον λογαριασμό της στο Facebook κείμενο Ισραηλινού δημοσιογράφου που έλεγε ότι, εκτός από τους μαχητές της Χαμάς, πρέπει να πεθάνουν και οι μητέρες τους, «γιατί αλλιώς θα γεννήσουν μικρά φίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή