Τουρκία: Ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε το νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Kούρδους

Τουρκία: Ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε το νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Kούρδους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε σήμερα έναν νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους κούρδους αντάρτες, μια εξέλιξη η οποία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης που διαρκεί περισσότερο από τρεις δεκαετίες, λιγότερο από ένα μήνα πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία.

Ο νόμος αυτός ενδέχεται να εξασφαλίσει τη νίκη για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει να προσελκύσει την ψήφο της κουρδικής κοινότητας στην προσπάθειά του να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 30ετής εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Μέχρι τώρα ωστόσο υπήρξαν λίγες νομικές διατάξεις που προστάτευαν όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) του Οτζαλάν—που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος νόμος θα προστατεύει πλέον από πιθανές ποινικές διώξεις όσους εμπλέκονται στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό και την επανένταξη των κούρδων ανταρτών, καθώς επίσης θα παρέχει νομική προστασία σε όσους μετέχουν σε συναντήσεις με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Οι πολιτικοί που εκπροσωπούν την κουρδική μειονότητα επιδίωκαν από καιρό ένα τέτοιο νομοσχέδιο για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος δίωξης όσων συμμετέχουν στις συνομιλίες, σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία μελλοντικά μεταβληθεί και στραφεί εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικά στις ειρηνευτικές προσπάθειες, διευρύνοντας τα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των Κούρδων με κίνδυνο ακόμη και να αποξενώσει τμήμα της δικής του πολιτικής βάσης.

Οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής του Ερντογάν ιδίως σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές κριθούν στον δεύτερο γύρο, αν και μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ευρύ προβάδισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή