Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο

Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Εφηβοι επιζήσαντες από τη χειρότερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία της Νότιας Κορέας εδώ και 20 χρόνια, φορώντας κίτρινα βραχιόλια, εγκατέλειψαν χθες τις αίθουσες διδασκαλίας και πραγματοποίησαν πορεία προς το νοτιοκορεατικό Kοινοβούλιο απαιτώντας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές. Τα μισά και πλέον από τα 75 παιδιά που σώθηκαν από το φέρι Σεουόλ, το οποίο βυθίστηκε στις 16 Απριλίου, ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των οικογενειών των θυμάτων, που διεκδικούν την ψήφιση νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή αμερόληπτων ανακρίσεων στην υπόθεση. Πάνω από 3,5 εκ. υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με αυτό το αίτημα.

«Να ακουστεί η αλήθεια»

«Ολη η χώρα παρακολούθησε την τραγωδία στις 16 Απριλίου. Διεκδικούμε να ακουστεί η αλήθεια για τους άδικους θανάτους που υπέστησαν οι φίλοι μας», ανέφερε ένας νεαρός με γυαλιά, που πήρε μέρος στην κινητοποίηση. «Δεν ξέρουμε πολλά για τον νόμο, αλλά, αν δεν κάνουμε αυτό, δεν υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε. Ζητάμε λοιπόν να ικανοποιηθεί η επιθυμία μας», τόνισε. Από τους 476 επιβαίνοντες στο πλοίο, 339 ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το γυμνάσιο Ντανουόν στα περίχωρα της Σεούλ. Μόλις 172 από αυτούς σώθηκαν και οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν νεκροί, ακόμη κι αν δεν βρέθηκαν οι σοροί τους.

Τα παιδιά πέρασαν χθες τις πύλες του σχολείου τους και κατευθύνθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, βυθισμένα στη σιωπή. Πολλά φορούσαν το βραχιόλι που γράφει «Θυμηθείτε την 16.4» ή μαντίλια από κίτρινο χρώμα, που επελέγη ως σύμβολο διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του ναυαγίου από τις Αρχές. Αλλοι διαδηλωτές κρατούσαν κίτρινες σημαίες. Ενα πλακάτ έγραφε «ρίξτε άπλετο φως στους άδικους θανάτους των φίλων μας». «Τα παιδιά μας διαδηλώνουν με τις αγνές καρδιές τους για να παρηγορήσουν τους γονείς των φίλων τους και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να βρει την αλήθεια πίσω από την τραγωδία», εξήγησε ο Γι Γεόν, πατέρας ενός από τους επιζήσαντες.

Οι έφηβοι διαδηλωτές πέρασαν μέσα από ένα μικρό πάρκο, στο οποίο πραγματοποιούσαν για δεύτερη μέρα απεργία πείνας οι 15 συγγενείς των θυμάτων, σε μία προσπάθεια να πιέσουν για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Παραδίπλα οι διοργανωτές της κινητοποίησης έστησαν σειρές από κουτιά, καλυμμένα με κίτρινο χαρτί. Κάθε ένα από αυτά περιλάμβανε μερικές από τις 3,5 εκ. υπογραφές που στηρίζουν το αίτημα προς το Κοινοβούλιο. Νωρίτερα μερικές δεκάδες ενήλικοι παρήλασαν μπροστά από τη Βουλή κρατώντας κίτρινες ομπρέλες. Δεκαπέντε μέλη του πληρώματος του φέρι μπόουτ, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, δικάζονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Παράλληλα οι Αρχές αναζητούν εδώ και δύο μήνες τον επικεφαλής της οικογένειας, που διαθέτει την εταιρία holding στην οποία ανήκε το μοιραίο πλοίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή