Φυγή Παλαιστινίων από τη Γάζα

Φυγή Παλαιστινίων από τη Γάζα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δυσοίωνη διαγραφόταν η χθεσινή νύχτα για τα δύο εκατομμύρια των Παλαιστινίων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μόνο μια εντελώς απροσδόκητη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αναβάλει την ειλημμένη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

Νωρίς χθες το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα πετούσαν φέιγ βολάν στις πολιορκημένες, βόρειες και ανατολικές περιοχές της Λωρίδας, καλώντας τούς κατά προσέγγιση 100.000 κατοίκους τους να τις εγκαταλείψουν εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης. «Η μη συμμόρφωση προς τις οδηγίες θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τη ζωή της οικογένειάς σας», ανέφερε το στερεότυπο ηχογραφημένο μήνυμα που άκουγαν οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών -Μπέιτ Λάιγια, Ζεϊτούν και Σουτζαΐγια- από την τηλεφωνική συσκευή τους. Λίγο αργότερα, εκατοντάδες παλαιστινιακές οικογένειες εγκατέλειπαν άρον άρον τις εστίες τους, μεταφέροντας μωρά παιδιά, υπερήλικες και ό,τι μπορούσε να σωθεί από τα υπάρχοντά τους.

Το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, που λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, είχε εξουσιοδοτήσει, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τον Νετανιάχου «να συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και, αν χρειαστεί, να κάνει χρήση χερσαίων δυνάμεων σε μια τακτικού χαρακτήρα, περιορισμένη επιχείρηση», όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων, καθώς η Χαμάς απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούσαν ότι η επιχείρηση των χερσαίων δυνάμεων θα έχει στόχο να καταστρέψει υπόγεια οχυρά και τούνελ των παλαιστινιακών οργανώσεων που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Πάντως, ο Νετανιάχου έγινε στόχος δριμείας κριτικής από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του, που ζητούσαν σαρωτική επιδρομή με στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ανεξάρτητα από το πιθανό τίμημα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον υφυπουργό Aμυνας Ντάνι Ντανόν, ο οποίος είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι η Χαμάς «ταπείνωσε» το Ισραήλ θέτοντας όρους για την κατάπαυση του πυρός. Προ ημερών, είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών ο ακροδεξιός Αβιγκντορ Λίμπερμαν, εκ των ισχυροτέρων συμμάχων του Νετανιάχου.

Μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον 214 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων εννέα ημερών. Στο πιο τραγικό περιστατικό της χθεσινής ημέρας, τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν από βλήμα σκάφους του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στην παραλία της Γάζας, ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση του φυλακισμένου ηγετικού στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, που ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να μετακομίσει από τη Ραμάλα στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολιορκημένους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή