Αρχισε εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Αρχισε εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχε γεννήσει ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, το Ισραήλ ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ την από καιρό σχεδιαζόμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η επιχείρηση, την οποία διέταξε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει κεντρικό στόχο «να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε πάντως ότι στους στόχους της επιχείρησης δεν περιλαμβάνεται η εκδίωξη της Χαμάς από την εξουσία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν λίγο μετά τις 11 μ.μ. σφοδρούς βομβαρδισμούς στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ από μονάδες πυροβολικού, άρματα μάχης, πλοία του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερα.

Το μεσημέρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Ισραηλινός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι «υπάρχει συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία», η οποία, κατά τα λεγόμενά του, θα άρχιζε σήμερα (Παρασκευή), στις 6 π.μ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες για εκεχειρία είναι ανακριβείς». Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου για ειρήνευση είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η προχθεσινή δολοφονία τεσσάρων μικρών παιδιών της ίδιας οικογένειας, ηλικίας από 9 έως 11 ετών, από βολές του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στην παραλία της Γάζας. Χθες σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό με θύματα τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας, 7 ώς 10 ετών, στην Πόλη της Γάζας, κι ακόμη ένα 4χρονο παιδί έχασε τη ζωή του στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι χθες το απόγευμα, 231 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους σε 10 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών. Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει ασυνήθιστα σκληρές επικρίσεις και από τις τάξεις των πιο σταθερών συμμάχων του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκτίμησε ότι το Ισραήλ «απομονώνεται από τη διεθνή κοινή γνώμη, απουσία αξιόπιστης ειρηνευτικής διαδικασίας». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας Νικ Κλεγκ κατηγόρησε το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή