Η καγκελάριος γιόρτασε τα 60ά της γενέθλια

Η καγκελάριος γιόρτασε τα 60ά της γενέθλια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επειτα από μια μεταμεσονύχτια σύνοδο κορυφής, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ γιόρτασε χθες τα 60ά γενέθλιά της, με τους Γερμανούς πολίτες να της εύχονται μαζικά και τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ να της δίνει συμβουλές. Η επέτειος ξεκίνησε με έναν Γερμανό δημοσιογράφο της τηλεόρασης να την αιφνιδιάζει τραγουδώντας της το «Happy birthday, αγαπητή καγκελάριε». Το τραγουδάκι μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Στο επίσημο πάρτι γενεθλίων της δημοφιλούς Mutti (μητερούλας) είχαν προσκληθεί 1.000 άτομα. Η μαζικής κυκλοφορίας Bild κυκλοφόρησε ένα βιντεοκλίπ στο οποίο διάφοροι γνωστοί πολιτικοί και αστέρες της σοουμπίζ ερμήνευσαν ένα παλιό πειρατικό τραγούδι με τίτλο «Αγαπάμε τις φουρτούνες», αφιερωμένο στη Μέρκελ. Παράλληλα, φιλοξένησε πορτρέτα της που είχαν φιλοτεχνήσει αναγνώστες.

Τη στιγμή που η καγκελάριος είναι από τα πλέον μισητά πρόσωπα στον ευρωπαϊκό Νότο, εξαιτίας της εμμονής της στη λιτότητα, οι συμπατριώτες της την εξέλεξαν πέρυσι για τρίτη φορά καγκελάριο σε μια άμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της. Ο ίδιος ο Κολ, πατέρας της γερμανικής επανένωσης, την κάλεσε με ανοιχτή επιστολή του να συνεχίσει την πορεία της και να παραμείνει αφοσιωμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. «Μια Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για μια παρατεταμένη ειρήνη και ελευθερία, σταθερότητα και ασφάλεια στην ήπειρό μας», έγραψε ο 84χρονος ηγέτης, ο οποίος σπάνια πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις πλέον. Παράλληλα, ο πρώην καγκελάριος εξήρε τον καίριο ρόλο των «Αμερικανών φίλων μας», σε μια χρονική στιγμή μεγάλης διατλαντικής έντασης.

Ενας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της προσπάθειας της Ευρώπης για περισσότερη ενότητα, ο Κολ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας κατά την πτώση του Τείχους το 1989 και την επανένωση των δύο Γερμανιών την επόμενη χρονιά. Ηταν η ίδια περίοδος που εισερχόταν στην πολιτική σκηνή η Μέρκελ, κόρη πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και απέκτησε διδακτορικό στη Φυσική. Υπό την καθοδήγηση του Κολ ανήλθε στην εσωκομματική ιεραρχία των Χριστιανοδημοκρατών και έγινε διαδοχικά υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, για να φτάσει τελικά να αμφισβητήσει τον μέντορά της, όταν ο Κολ ενεπλάκη σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας και τώρα διανύει την τρίτη θητεία της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή