Iγκαράσι: Υπάρχει προσβλητική τέχνη;

Iγκαράσι: Υπάρχει προσβλητική τέχνη;

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικά έξαλλη για τη σύλληψή της δηλώνει η Μεγκούμι Ιγκαράσι, καλλιτέχνις από την Ιαπωνία, η οποία είχε ως πρότυπο για τις δημιουργίες της τον κόλπο της. Ανάμεσα σε αυτές τις δημιουργίες περιλαμβάνεται ένα καγιάκ και ένα αγαλματίδιο της Λέιντι Γκάγκα.

Η Ιγκαράσι, η οποία είναι γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ροκουντενασίκο (δηλαδή Κακό Κορίτσι), απέστειλε τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο τρισδιάστατος εκτυπωτής από το σκανάρισμα του κόλπου της στους χρηματοδότες της ως ευχαριστήριο. Τελικά όμως συνελήφθη για διαφθορά των ηθών και τώρα κινδυνεύει με διετή φυλάκιση και πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων. Πάντως, περισσότερα από 17 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη υπογράψει αίτημα για την αποφυλάκισή της στην ιστοσελίδα Change.org.

Η Ιγκαράσι με τα παράξενα καλλιτεχνήματά της πυροδότησε στην Ιαπωνία μια συζήτηση για τα δικαιώματα της γυναίκας αλλά και την ελευθερία της έκφρασης, επεσήμανε ο Καζουγιούκι Μινάμι, ο δικηγόρος που την υπερασπίζεται.

Αν και η Ιαπωνία διαθέτει μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη πορνογραφική βιομηχανία, αυτή ρυθμίζεται από κάποια τμήματα του ποινικού δικαίου που χρονολογούνται από το 1907. Οι παραγωγοί των πορνογραφικών βίντεο χρησιμοποιούν μωσαϊκά πάνω από τα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια των ερωτικών πράξεων προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο περί διαφθοράς των ηθών. Το 1951 μια υπόθεση που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο καθορίζει ότι πορνογραφικό υλικό είναι οτιδήποτε προκαλεί ερωτικό πόθο και παραβιάζει τη φυσιολογική σεξουαλική αισχύνη και ηθική.

Η σύλληψη της Ιγκαράσι έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προσπαθεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας και τις διοικητικές θέσεις, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δώσει νέα πνοή στην ιαπωνική οικονομία.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

H ίδια η καλλιτέχνις υποστηρίζει ότι άρχισε να ασχολείται με τα παράξενα καλλιτεχνήματά της όταν αντιλήφθηκε ότι στην Ιαπωνία ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή