Απλήρωτες κλήσεις Βορειοκορεατών διπλωματών

Απλήρωτες κλήσεις Βορειοκορεατών διπλωματών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο έχει συγκεντρώσει -και δεν πλήρωσε- τα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των διακοσίων χιλιάδων λιρών (246 χιλιάδες ευρώ), παρότι ο στόλος των αυτοκινήτων της διπλωματικής αποστολής περιλαμβάνει μόνο δύο οχήματα και οι επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες πηγαίνουν οι Βορειοκορεάτες διπλωματικοί είναι ελάχιστες. Το καταπληκτικό αυτό στοιχείο ήρθε στη δημοσιότητα από υπουργική ανακοίνωση η οποία παρουσιάστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο Μαρκ Σίμοντς, υφυπουργός Εξωτερικών και Θεμάτων Κοινοπολιτείας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο χρωστάει 194.565 στερλίνες (246.439 ευρώ) από το 2003, επειδή δεν κατέβαλε τον «φόρο κυκλοφοριακής συμφόρησης» ο οποίος επιβάλλεται σε όσους κυκλοφορούν στο Κεντρικό Λονδίνο συγκεκριμμένες ώρες και ημέρες. Επίσης χρωστάει περί τις 10.320 στερλίνες (13.071 ευρώ) σε πρόστιμα για παράνομη στάθμευση από το 2013.

Η αλήθεια είναι ότι οι Βορειοκορέατες διπλωματικοί δεν είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν τον «φόρο κυκλοφοριακής συμφόρησης», ενώ το ποσόν που χρωστούν ωχριά μπροστά σε αυτό που οφείλουν οι συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ χρωστάει περίπου οκτώ εκατομμύρια στερλίνες (10,13 εκατομμύρια ευρώ) από πρόστιμα για παράνομη στάθμευση μέσα στο 2013. Ωστόσο, και η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας φαίνεται «δυναμική» στον συγκεκριμένο τομέα, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια μικρή πρεσβεία που στεγάζεται σε κατοικία στο Ιλινγκ.

Παρότι οι Βορειοκορεάτες διπλωματικοί σπανίως πρέπει να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις του διπλωματικού σώματος και ο στόλος της πρεσβείας περιλαμβάνει μόνο δύο αυτοκίνητα, τα απλήρωτα πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα για το 2013 δίνουν στη Βόρεια Κορέα την όγδοη θέση μεταξύ των 49 παραβατών που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η Νότια Κορέα.

Αλλοι οφειλέτες

Τέλος, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι αρμόδιοι συναντήθηκαν με τις διπλωματικές αποστολές για το θέμα των απλήρωτων προστίμων, ενώ τον Απρίλιο εστάλησαν και επιστολές στις διπλωματικές αποστολές και στους διεθνείς οργανισμούς. Εκεί τους δώσαμε την ευκαιρία να καταβάλουν τα οφειλόμενα πρόστιμα ή να τα αμφισβητήσουν αν πιστεύουν ότι τους επιβλήθηκαν αδίκως».

Πάντως, τα υψηλότερα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση τα οφείλει η πρεσβεία της Νιγηρίας (74.577 στερλίνες, δηλαδή περίπου 94.000 ευρώ) και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας (30 χιλιάδες στερλίνες, δηλαδή περίπου 37.998 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή