ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα με το Λίβανο

Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα με το Λίβανο

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νόσρα, ενεπλάκησαν σε αιματηρές μάχες τις τελευταίες πέντε ημέρες κοντά στα σύνορα της Συρίας και το Λίβανο, όπως ανέφεραν μια πηγή της σιιτικής οργάνωσης και ένας μαχητής του Μετώπου αλ Νόσρα.

Η σιιτική Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, στο πλευρό των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Μέτωπο αλ Νόσρα, μια σουνιτική ένοπλη οργάνωση, θεωρεί ότι οι σιίτες μουσουλμάνοι είναι αιρετικοί και τους αξίζει ο θάνατος.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ έχασε πολλούς μαχητές τις τελευταίες ημέρες στις μάχες στον ορεινό όγκο Καλαμούν. Χθες Τετάρτη δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποπειράθηκαν να μπουν στο έδαφος της Συρίας από δύο σιιτικά χωριά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα αλλά έπεσαν σε ενέδρα μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα.

«Τους είδαμε να προσπαθούν να παρεισφρήσουν», δήλωσε ο μαχητής του Μετώπου. «Τους περιμέναμε κι όταν έφθασαν, πριν μπορέσουν καν να οπλίσουν (. . .) επιτεθήκαμε. Κάποιοι διέφυγαν», συνέχισε ο ίδιος.

Μια πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επίθεση και υποστήριξε ότι η οργάνωση είχε τρεις απώλειες στην ενέδρα. Με αυτούς τους θανάτους, η σιιτική οργάνωση μετρά εννέα απώλειες συνολικά στην περιοχή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, κατά τον ίδιο.

Το μέλος του Μετώπου αλ Νόσρα δήλωσε ότι και ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία είχε απώλειες –«μάρτυρες», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε–, αλλά δεν έδωσε έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε πως 26 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα σε αυτή την περιοχή, περίπου 3 χλμ. από την πόλη Άρσαλ του Λιβάνου.