ΚΟΣΜΟΣ

Θερμά επεισόδια Ψυχρού Πολέμου

Θερμά επεισόδια Ψυχρού Πολέμου

Ενώ η κρίση στην ανατολική Ουκρανία είχε ήδη δημιουργήσει ατμόσφαιρα δεύτερου Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η πτώση του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών ήρθε να ενισχύσει αυτή την αίσθηση, ανασύροντας αναμνήσεις από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Αν επιβεβαιωθεί ότι το μοιραίο Μπόινγκ κατερρίφθη σκόπιμα -είτε βάσει σχεδίου είτε ύστερα από τραγικό λάθος μιας εκ των εμπλεκόμενων πλευρών- τότε θα πρόκειται για το τέταρτο ανάλογο περιστατικό σε ισάριθμες δεκαετίες.

Στις 20 Απριλίου του 1978, η αεράμυνα της Σοβιετικής Ενωσης άνοιξε πυρ εναντίον της πτήσης των κορεατικών αερογραμμών KAL 902, κοντά στο Μουρμάνσκ, καθώς το ύποπτο αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον σοβιετικό εναέριο χώρο και αρνούνταν να απαντήσει στα σήματα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το αεροπλάνο χτυπήθηκε και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε παγωμένη λίμνη, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, ενώ δύο από τους 97 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους από τα εχθρικά πυρά.

Ακόμη περισσότερο δραματικό ήταν περιστατικό της 1ης Σεπτεμβρίου του 1983, με παρόμοιους πρωταγωνιστές. Η πτήση KAL 007 των κορεατικών αερογραμμών, που απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη με κατεύθυνση τη Σεούλ, κατερρίφθη από σοβιετικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από τη νήσο Σαχαλίνη, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 269 επιβάτες. Το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον σοβιετικό εναέριο χώρο και οι ηγέτες της ΕΣΣΔ υποστήριξαν ότι εκτελούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Τέλος, στις 3 Ιουλίου 1988 η πτήση των ιρανικών αερογραμμών 655 της γραμμής Τεχεράνη – Ντουμπάι χτυπήθηκε από πύραυλο «Κρουζ» που εκτοξεύθηκε από πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά.