Κλιμακώνει το Ισραήλ τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Στους 316 οι νεκροί

Κλιμακώνει το Ισραήλ τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Στους 316 οι νεκροί

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

"Συγκρούσεις" μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινίων μαχητών σημειώθηκαν σήμερα στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ισραηλινό έδαφος και έκανε λόγο για σφοδρές μάχες με τον στρατό στην ισραηλινή πλευρά της μεθορίου, απέναντι από τον προσφυγικό καταυλισμό του Μαγάτζι.

Την ίδια ώρα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους ένα παιδί σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αυξάνοντας σε 316 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά, στην 12η πλέον ημέρα της επιχείρησης Protective Edge στον παλαιστινιακό θύλακα, της πλέον αιματηρής από το 2009. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.280.

Οι δύο τελευταίες αεροπορικές επιδρομές το πρωί στοίχισαν τη ζωή ενός εξάχρονου παιδιού στη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός ανθρώπου βορείως της πόλης της Γάζας.

Παράλληλα, πέντε σοροί βρέθηκαν στα ερείπια σπιτιού που βομβαρδίστηκε τη χθεσινή νύχτα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στο νότο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων Ασράφ αλ-Κούντρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους μια γυναίκα, καθώς έβγαιναν από τζαμί στη Χαν Γιουνίς. Ο αλ-Κούντρα διευκρίνισε ότι τρία από τα θύματα είναι μέλη μιας οικογένειας. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως μετά, σε αεροπορικές επιδρομές στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και στη Χαν Γιουνίς.

Ένας τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του και ένα ακόμη θύμα βρέθηκε μέσα σε ερείπια σπιτιού στη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολίτες αποτελούν τουλάχιστον το 80% των θυμάτων.

Από ισραηλινής πλευράς, ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα από "φίλια" πυρά.

Το Ισραήλ κλιμακώνει σήμερα τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Πρωταρχικός στόχος του στρατού είναι η καταστροφή των δικτύων σηράγγων της Χαμάς και της ικανότητάς της να πλήττει το Ισραήλ με ρουκέτες. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν αναλάβει να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες –στόχος που δεν μπορεί να πληγεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές– τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές της Χαμάς για να εισέρχονται στο Ισραήλ ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις, να διακινούν όπλα και να συναρμολογούν ρουκέτες με μεγάλη ασφάλεια.

"Είμαστε σε φάση κλιμάκωσης της χερσαίας επιχείρησης, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές αλλά η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πληγεί σημαντικά", δήλωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντζ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει τη μέριμνα τουλάχιστον 40.000 εκτοπισμένων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας παρά τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.

Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί σήμερα Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός, για να βοηθήσει σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες στον τερματισμό της βίας και στην εξεύρεση μιας λύσης. Πάντως έως τώρα οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχουν αποτύχει.

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ οι οποίες τερμάτισαν μια πεντάωρη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά παράλληλα έχουν «θορυβηθεί από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα. «Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά του, και καταγγέλλουμε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ αδιακρίτως οι οποίες τερμάτισαν τη χθεσινή προσωρινή εκεχειρία. Αλλά είμαστε θορυβημένοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ», είπε ο Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Φαμπιούς: Επείγουσα η κατάπαυση πυρός

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε σήμερα από το Κάιρο ότι μια εκεχειρία είναι "επείγουσα και επιτακτική" στη Γάζα, επαναβεβαιώνοντας την "υποστήριξή" του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Την Τρίτη, η Αίγυπτος προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή μια κατάπαυση του πυρός από τη Χαμάς. Δύο ημέρες αργότερα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου 316 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Καταγγέλλοντας έναν "εξαιρετικά βαρύ ανθρώπινο απολογισμό", ο Φαμπιούς εκτίμησε πως μία εκεχειρία είναι "εκ των ων ουκ άνευ" προκειμένου να "σταματήσει η σπείρα της βίας και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός". "Η εκεχειρία είναι επείγουσα και επιτακτική", είπε.

"Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η κατάπαυση του πυρός όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη εκεχειρία" που (να) λαμβάνει υπόψη "τις ανάγκες του Ισραήλ σε όρους ασφαλείας" και τα παλαιστινιακά αιτήματα, συνέχισε.

"Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Αιγύπτου", δήλωσε ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος "την κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο και στην οποία συναινεί η Γαλλία".

Ο Φαμπιούς, ο οποίος επισκέπτεται το Κάιρο, συναντήθηκε το πρωί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, πρώην αρχηγό του στρατού που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, αρχηγό του κράτους ο οποίος προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Αναμένεται να μεταβεί στη συνέχεια στην Ιορδανία, προτού συναντηθεί το βράδυ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή