Τζιχαντιστές “θέλουν να ξεριζώσουν κάθε ίχνος μειονοτικής ομάδας”

Τζιχαντιστές “θέλουν να ξεριζώσουν κάθε ίχνος μειονοτικής ομάδας”

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Οι τζιχαντιστές που ελέγχουν ολόκληρα εδάφη στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ "δείχνουν να θέλουν να ξεριζώσουν κάθε ίχνος μειονοτικής ομάδας στην περιοχή της Μοσούλης", προειδοποίησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη εκδόθηκε την ώρα που χιλιάδες χριστιανοί εγκατέλειπαν την πόλη της Μοσούλης, μετά το τελεσίγραφο που τους έστειλε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (πρώην ΙΚΙΛ) υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η πόλη από τον περασμένο μήνα.

Επωφελούμενοι από την ταχεία προέλασή τους, οι αντάρτες υπό τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν ολόκληρες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και δυτικό Ιράκ.

Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές πρόσφατα άρχισαν να σημαδεύουν τα σπίτια που ανήκουν σε χριστιανούς στους οποίους έστειλαν τελεσίγραφο, καλώντας τους να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν ειδικό ισλαμικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη πριν από το μεσημέρι σήμερα, διαφορετικά θα εκτελεστούν.

Το Ισλαμικό Κράτος "πρέπει να σταματήσει αμέσως την άθλια εκστρατεία του κατά των μειονοτήτων στη Μοσούλη και τα περίχωρά της", δήλωσε η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του Human Rights Watch Σάρα Λία Ουίτσον, θεωρώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος "δείχνει να επιδιώκει την εξάλειψη κάθε ίχνους μειονοτικής ομάδας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό του στο Ιράκ".

"Τα ηγετικά στελέχη και οι μαχητές (του Ισλαμικού Κράτους) δικαιολογούν αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες επικαλούμενοι τη θρησκευτική ευλάβεια, όμως αυτό είναι το βασίλειο του τρόμου", πρόσθεσε.

Και άλλες μειονότητες — οι Γεζίντι, οι Τουρκομάνοι και οι σιίτες Σαμπάκ– επίσης από την επαρχία Νινευί, ήταν θύματα εγκλημάτων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το HRW.

To HRW κάλεσε τις σουνιτικές αρχές εκτός από το Ισλαμικό Κράτος και τις ένοπλες ομάδες να "ασκήσουν πίεση στους τζιχαντιστές να σταματήσουν να στοχοποιούν και να διώκουν τις θρησκευτικές μειονότητες".

Λιθοβόλησαν γυναίκα μέχρι θανάτου

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν την επαρχία Ράκα της Συρίας λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου μία γυναίκα η οποία είχε κατηγορηθεί για "μοιχεία", όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, πρόκειται για την πρώτη "εκτέλεση" αυτού του είδους που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το οποίο ίδρυσε πρόσφατα ένα "χαλιφάτο" στα εδάφη που ελέγχει, στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ.

 Ένας ακτιβιστής επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα εκτελέστηκε δια λιθοβολισμού στην πλατεία της κοινότητας Ταμπάκα, το βράδυ της Πέμπτης. "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο εδώ", είπε ο Άμπου Ιμπραχίμ. Ένας άλλος ακτιβιστής από τη Ράκα, ο Χάντι Σαλάμε, είπε ότι η 30χρονη γυναίκα είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το θρησκευτικό δικαστήριο του Ισλαμικού Κράτους.

"Η κατάσταση εδώ ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ο λιθοβολισμός είναι η χειρότερη τιμωρία στην Ιστορία. Η οικογένεια αυτής της γυναίκας δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να την εκτελέσουν", τόνισε. Ο Σαλάμε διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι "τρομοκρατημένοι" και δεν τολμούν να αντιδράσουν σε αυτές τις βάρβαρες μεθόδους που εφαρμόζουν οι τζιχαντιστές.