Οι τρεις συνομιλίες που έδωσε το Κίεβο

Οι τρεις συνομιλίες που έδωσε το Κίεβο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έδωσαν στη δημοσιότητα υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών. Μία από από αυτές έγινε 20 λεπτά μετά τη συντριβή του αεροσκάφους ανάμεσα στον Ιγκόρ Μπέτσλερ, φιλορώσο αυτονομιστή και διοικητή των ανταρτών, και τον «συντονιστή» Βασίλ Μουκολαΐοβιτς Γκεράνιν, ο οποίος, κατά το Κίεβο, είναι στέλεχος του ρωσικού μηχανισμού μυστικών υπηρεσιών. «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροσκάφος. Ηταν μία ομάδα ανθρακωρύχων. Συνετρίβη έξω από το Γιενακίεβο», εμφανίζεται να λέει ο Μπέτσλερ. «Το αεροπλάνο έσπασε σε κομμάτια στον αέρα, κοντά στο ορυχείο Πετροπαβλόσκαγια. Υπάρχουν 200 νεκροί. Ηταν πολιτικό αεροσκάφος», εξηγεί λίγο αργότερα.

Στη δεύτερη συνομιλία ανάμεσα σε δύο αντάρτες (που αλληλοαποκαλούνται «ταγματάρχης» και «Ελληνας») επιβεβαιώνεται ότι ήταν αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών. Στην τρίτη, ο Κοζάκος διοικητής Νικολάι Κοζίτσιν μιλάει με έναν ανώνυμο αντάρτη και εκφράζει την πεποίθηση ότι, αφού το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, «αυτό σημαίνει ότι μετέφερε κατασκόπους. Δεν θα έπρεπε να πετάνε εκεί, γ… Γίνεται πόλεμος», φέρεται να λέει.

Τα τηλεφωνήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες. Το 2004 ένα πρώην μέλος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κατήγγειλε ότι διενεργούν κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών και αξιωματούχων, ακόμη και στο εξωτερικό.

Πρώτη συνομιλία:

ΙΜ: Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροσκάφος. Ηταν η ομάδα των ανθρακωρύχων. Επεσε πέρα από το Γιενακίεβο.

ΒΓ: Πιλότοι. Πού είναι οι πιλότοι;

ΙΜ: Πήγαν να ψάξουν και να φωτογραφίσουν το αεροσκάφος. Καπνίζει.

ΒΓ: Πριν πόσα λεπτά;

ΙΜ: Περίπου 30.

Δεύτερη συνομιλία:

Ελληνας: Τι έχετε εκεί;

Ταγματάρχης: Εν συντομία, είναι 100% αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας.

Τρίτη συνομιλία:

Αντάρτης: Σχετικά με το αεροπλάνο που κατερρίφθη στην περιοχή Σνίζχνε. Είναι πολιτικό… Λένε ότι γράφει «μαλαισιανές αερογραμμές». Υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών… Τι έκανε στην ουκρανική επικράτεια;

Νικολάι Κοζίτσιν: Αυτό σημαίνει ότι μετέφεραν κατάσκοπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή