Προς διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων

Προς διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περαιτέρω κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων, που άρχισαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε την ισλαμική οργάνωση Χαμάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Οι εντολές μου και εκείνες του υπουργού Αμυνας προς τις ένοπλες δυνάμεις είναι να προετοιμαστούν για την πιθανότητα σημαντικής διεύρυνσης των χερσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Ισραηλινός ηγέτης πριν από τη συνεδρίαση του μικρού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει για να καθορίσει την πορεία της στρατιωτικής εκστρατείας. Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακαλέσει από την εφεδρεία άλλους 18.000 πολίτες, ανεβάζοντας σε 65.000 τον συνολικό αριθμό των ενισχύσεων του ισραηλινού στρατού.

Η εισβολή χερσαίων δυνάμεων, που ξεκίνησε περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, έσπειρε τον πανικό στη Λωρίδα της Γάζας σε όλη τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, καθώς οι βόρειες, οι νότιες και ανατολικές περιοχές βομβαρδίζονταν διαρκώς από πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα. Μέχρι χθες το απόγευμα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στις 11 ημέρες των ισραηλινών επιχειρήσεων έφτανε τους 267, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ ένας πολίτης και ένας στρατιώτης είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε πως η εισβολή χερσαίων δυνάμεων ήταν αναγκαία για να καταστραφούν οι ρουκέτες και τα τούνελ των παλαιστινιακών οργανώσεων, κάτι που δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το πρωί της Πέμπτης, ομάδα 13 Παλαιστινίων κομάντος κατάφερε να διεισδύσει μέσω υπόγειου τούνελ στο νότιο Ισραήλ, προτού αναχαιτισθεί από στρατιώτες.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα προκάλεσε νέα μετωπική σύγκρουση της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ αποφάσισε χθες να μειώσει τη διπλωματική παρουσία του στην Τουρκία ύστερα από την επίθεση οργισμένων διαδηλωτών εναντίον του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη με πέτρες και την εισβολή ομοεθνών τους στην οικία του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Αγκυρα. Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν επενέβη στην Αγκυρα, όπου το εξαγριωμένο πλήθος έσπασε τζάμια της πρεσβευτικής κατοικίας και ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «έπαιζε πάντα τον ρόλο του καταπιεστή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα υπάρξουν ακόμη σοβαρότερες συνέπειες αν δεν σταματήσει την επίθεσή του». Χθες το βράδυ, ο Γκιουλ επρόκειτο να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Εξάλλου, χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, με αίτημα της Τουρκίας και της Ιορδανίας και αντικείμενο την κρίση στη Γάζα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αποδοκίμασε την εισβολή ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή