Η Ουκρανία διαθέτει «ακαταμάχητες αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, προμηθεύοντας τους αντάρτες με πυραυλικά συστήματα και ένα πλήρωμα [χειριστών], δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της χώρας. Ο Βιτάλι Νάιντα δήλωσε πως το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία μαζί με ένα τριμελές πλήρωμα.
"Έχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν ρώσοι πολίτες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Καλώντας τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα του πληρώματος, έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει, είπε πως τα τρία συστήματα έχουν τώρα επιστρέψει στη Ρωσία, δείχνοντας στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των πυραυλικών συστημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.
«Γνωρίζουμε για τους τρεις ανθρώπους που ήρθαν μαζί με αυτά τα συστήματα από την επικράτεια της Ρωσίας», είπε ο Νάιντα.
Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η Μαλαισία θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines. "Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας", ανέφερε σε μία δήλωση. "Η ανάκτησή του πρέπει να γίνει από τη Μαλαισία ως ιδιοκτήτρια του μαύρου κουτιού".
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησαν σήμερα για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, είπε ο Ραζάκ.
Ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol θα μεταβούν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα η Europol.
Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το πρωί της Κυριακής (αύριο).
Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε πως τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροπλάνου που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν παραδοθεί στο Κίεβο και πως δεν έχει καμία πληροφορία για αυτά.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου ότι μια εκεχειρία μπορεί να συμφωνηθεί αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα, παραδώσουν τον έλεγχο των συνόρων και επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να εκτιμήσουν την κατάσταση, ο Αντρίι Λισένκο είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα μαύρα κουτιά. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά".
Εργάτες από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας έχουν εξερευνήσει 18 από τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου συνετρίβη ένα μαλαισιανό αεροσκάφος και έχουν εντοπίσει 186 πτώματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αντρίι Λισένκο.
"Στις 7.00 π.μ. της 19ης Ιουλίου, βρέθηκαν 186 πτώματα. Η περιοχή που πρέπει να ελεγχθεί είναι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεκαοκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη ελεγχθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου., "Οι μαχητές έχουν επιτρέψει την είσοδο στους εργάτες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, αλλά δεν τους επιτρέπουν να πάρουν οτιδήποτε από την περιοχή. Οι μαχητές απομακρύνουν ό,τι έχει βρεθεί", είπε.
Τα μέλη της "ομάδας επαφής" στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και δήλωσε ότι αντάρτες απομάκρυναν 38 πτώματα από το τραγικό σημείο.
Νωρίτερα, οι συνομιλίες με τους αυτονομιστές κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων "ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο (…) την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες", δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο στο πρώτο δίκτυο της ουκρανικής τηλεόρασης, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Οι διεθνείς ερευνητές και παρατηρητές αφίχθησαν σταδιακά σήμερα στο Κίεβο με την ελπίδα να μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, σύμφωνα με αμερικανούς εμπειρογνώμονες.
Η Ολλανδία, η οποία είχε 192 πολίτες της στο αεροσκάφος από τους 298 που επέβαιναν –όλοι νεκροί– έστειλε κλιμάκιο της ολλανδικής υπηρεσίας ασφαλείας που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Φρανs Τίμερμανς.
Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε διεθνής ομάδα ερευνητών, ενώ σήμερα 62 εμπειρογνώμονες αναμένονται στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές, όπως μετέδωσε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.
Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν για εκεχειρία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία, ανέφερε σε δήλωσή της η γερμανική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι μία ταχεία, άμεση συνάντηση της ομάδας επαφής διπλωματών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η εκεχειρία.