Αλβανοί «μαχητές του Θεού» στο Ιράκ

Αλβανοί «μαχητές του Θεού» στο Ιράκ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού αναχωρήσει για τη Συρία για να πολεμήσει εναντίον του Ασαντ, ο Αλβανοκοσοβάρος Lavderim Muhaxheri, από το χωριό Κάτσανεκ, έσχισε το αλβανικό διαβατήριο. Ηταν μια συμβολική κίνηση που έκανε ο φερόμενος ως αρχηγός όλων των Αλβανών τζιχαντιστών που μάχονται μέσα από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις. Ηθελε να δείξει ότι πλέον είναι «μαχητής του θεού» και ουδεμία σημασία έχει γι’ αυτόν η εθνικότητά του. «Αυτό το κάνουν όλοι φεύγοντας για να πολεμήσουν, δεν τους ενδιαφέρει αν είναι Αλβανοί, Βρετανοί, Βόσνιοι, Αμερικανοί κ.λπ.», λέει ο Αριαν Ντουρίτσι. 

Αλβανοί πολεμούν τούτη την εποχή στη Συρία και στο Ιράκ, και από τη Βοσνία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Πρέσεβο. Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διαθέτουν οργανωμένους πυρήνες στρατολόγησης και μέσω της Τουρκίας τους περνούν στη Συρία.

Στο Κόσοβο, μολονότι η αλβανική κοινή γνώμη διάκειται συντριπτικά υπέρ της Δύσης, πληροφορίες των Αρχών θέλουν δεκάδες Αλβανούς να έχουν στρατολογηθεί από ισλαμιστές με επίκεντρο δύο τζαμιά έξω από την Πρίστινα. 

Στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ, κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις Αλβανών εναντίον της καταδίκης κάποιων νεαρών ομοεθνών τους από σλαβομακεδονικό δικαστήριο για ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της Τζιχάντ και της δημιουργίας Χαλιφάτου στην Ευρώπη!

Η Βοσνία υπήρξε το πρώτο «θερμοκήπιο» ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ. Με την έναρξη του πολέμου με τους Σέρβους το 1992, κατέφθασαν εμπειροπόλεμοι μουτζαχεντίν από το Αφγανιστάν, σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές κληρικοί από τις αραβικές χώρες για να «εμψυχώσουν» τους ομοθρήσκους τους και ταυτόχρονα να διδάξουν στους Βόσνιους μουσουλμάνους το Κοράνι, όπως εκείνοι το ερμήνευαν. Εισέβαλε στην εμπόλεμη χώρα «ιερό» χρήμα και όπλα για τη σύγκρουση με τους «απίστους».  

Η παρουσία και η δράση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών πυρήνων έδωσε λαβή στους Σέρβους να εμφανίσουν την πολεμική σύγκρουση ως έχουσα θρησκευτικά χαρακτηριστικά, προβάλλοντας εαυτούς ως υπερασπιστές των ιερών και οσίων της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και μαχόμενους κατά της δημιουργίας ισλαμιστικού κράτους στα Βαλκάνια. 

«Σε πολλά τζαμιά της Βοσνίας διαδίδεται υπό την ένοχη σιωπή της Μουσουλμανικής Κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων, το ριζοσπαστικό Ισλάμ και οι Βόσνιοι καλούνται να πάνε σε πόλεμο», λέει ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Βόσνιος μουσουλμάνος, Dzevad Galiajesevic. «Ολοι αυτοί που θέλουν να πάνε στον πόλεμο στη Συρία μεταβαίνουν πρώτα στη Βιέννη και από εκεί τους μεταφέρουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και στα Αδανα, μια πόλη κοντά στη Συρία. Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει ένα καλό σύστημα διακίνησης τζιχαντιστών στη Συρία», προσθέτει.

Οι πληροφορίες των Αρχών αναφέρουν ανησυχητική αύξηση των Αλβανών ισλαμιστών στα Βαλκάνια που στρατεύονται στην «Τζιχάντ» και ψάχνουν την ευκαιρία να φτάσουν στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν. Στη Βοσνία, μάλιστα, δύο 16χρονες μουσουλμάνες, η Σαμπίνε Σελίμοβιτς και η Σάμρε Κεσίνοβιτς, αποφάσισαν να ενταχθούν στην «Τζιχάντ». Φεύγοντας άφησαν ένα γράμμα στους γονείς τους ότι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον «σωστό δρόμο» και εξαφανίστηκαν.

Η στρατολόγηση φανατικών τζιχαντιστών έχει θέσει τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες και τους ειδικούς σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας σε συναγερμό. Εκφράζονται φόβοι ότι η ριζοσπαστικοποίηση του διαχεόμενου σε όλες τις χώρες μουσουλμανικού στοιχείου, αλλά και η ραγδαία διείσδυση του εξτρεμιστικού Ισλάμ, μπορεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις στον κόσμο των Ορθοδόξων και Καθολικών χριστιανών.

Στην τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κόσοβο, σημειώνεται ότι «αποτελεί πηγή ανησυχίας ότι μέχρι τώρα οκτώ Αλβανοί από το Κόσοβο έχουν σκοτωθεί στη Συρία και στο Ιράκ», ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, χαρακτήρισε «ανησυχητικό πρόβλημα» την παρουσία Αλβανών πολεμιστών στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή