Γάζα: Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι νεκροί από νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ

Γάζα: Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι νεκροί από νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας, λιγότερο από μία ώρα αφότου είχε συμφωνηθεί μία «ανθρωπιστική εκεχειρία», προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν και 380 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν η ισραηλινή αεροπορία σφυροκόπησε τη συνοικία Σατζάγια στην ανατολική Γάζα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Πολλά πτώματα βρέθηκαν παγιδευμένα στα ερείπια κτιρίων στη συνοικία αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων Ασραφ αλ-Κούντρα.

Νεκροί και τραυματίες κείτονταν στους δρόμους το πρωί, μετά τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν από το πρωί να εγκαταλείπουν την ανατολική Γάζα μέσα στην απόγνωση, το φόβο και την οργή για το Ισραήλ που έκανε στάχτη ό,τι είχαν φτιάξει, σπίτια, μαγαζιά, που ξεκλήρισε οικογένειες.

Οι βομβαρδισμοί διπλασιάστηκαν σε ένταση παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα στην περιοχή, ενώ μια συνάντηση έχει προγραμματιστεί επίσης σήμερα στο Κατάρ μεταξύ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών -πέντε στρατιώτες και δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Βεδουίνος- από την έναρξη της επιχείρησης.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει σταματήσει να καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τη ζωή των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θυμάτων είναι άμαχοι. Ωστόσο για το εβραϊκό κράτος, η Χαμάς ευθύνεται για τον βαρύ απολογισμό των ανθρωπίνων απωλειών, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ο ΟΗΕ στη Γάζα έχει αναλάβει τη μέριμνα πλέον 62.00 εκτοπισμένων, αριθμός «μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της σύγκρουσης του 2008-2009» που είχε προκαλέσει το θάνατο 1.400 Παλαιστινίων.

Η Χαμάς, η οποία την Τρίτη απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία είχε δεχτεί το Ισραήλ, παρουσίασε τα αιτήματά της για μια κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον πρόεδρο Αμπάς.

Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν «τον τερματισμό της επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού», την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, στη Ράφα και, την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του αργά χθες στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατήγγειλε «τον εξαιρετικά βαρύ φόρο αίματος» και επέμεινε στην «απόλυτη προτεραιότητα» για επίτευξη εκεχειρίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης, της τέταρτης από τότε που το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς από τη Γάζα το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή