Γιατσένιουκ: «Ετοιμοι να παραδώσουμε στην Ολλανδία τον συντονισμό της έρευνας»

Γιατσένιουκ: «Ετοιμοι να παραδώσουμε στην Ολλανδία τον συντονισμό της έρευνας»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους τον συντονισμό της έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από «επαγγελματίες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος κάλεσε επίσης τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι «έχει κάνει ήδη αρκετά».

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους μας το ρόλο του συντονισμού της έρευνας για την τραγωδία. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρσένι Γιατσένιουκ, καθώς είναι «η χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1 (κατευθυνόμενο από ραντάρ πυραυλικό σύστημα SA-11). Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες», δήλωσε αναφερόμενος στην κατηγορία του Κιέβου ότι η Μόσχα είχε σαφή ρόλο στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Βρήκαμε 272 σορούς, 251 είναι ήδη στο τρένο-ψυγείο. (…) Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όλα τα πτώματα στο Άμστερνταμ» για να τους γίνει νεκροψία και σε όλους τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πρόσθεσε ο Γιατσένιουκ.

Μια αμαξοστοιχία με πέντε βαγόνια ψυγεία που περιέχουν τις σορούς από τη συντριβή, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να σταθμεύει στο Τορέζ, όχι μακριά από τον τόπο της συντριβής, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Από τα 298 θύματα, οι 193 ήταν Ολλανδοί.

Ο Γιατσένιουκ κατηγόρησε επίσης τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι παραδίδει όπλα στους αντάρτες που πολεμούν ενατίον των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι «έχει κάνει ήδη αρκετά».

«Δεν περιμένω τίποτε από τη ρωσική κυβέρνηση. Προμήθευσαν όπλα, έστειλαν μαχητές. Ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει ήδη αρκετά. Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός τη συνέντευξη Τύπου.

«Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή