Ομπάμα: Προτεραιότητα η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Ομπάμα: Προτεραιότητα η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι καθ' οδόν για το Κάιρο, θα πιέσει ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ", είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

"Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, τα πάθη είναι οξυμένα ενώ υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες. Παρ' όλ' αυτά, ζήτησαν από τον Τζον (Κέρι) να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει "σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα".

Τουλάχιστον 530 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 18 στρατιώτες και δύο πολίτες.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, όμως υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει θύματα σε αυτήν τη σύγκρουση. "Ανησυχούμε πολύ για τον αυξημένο αριθμό των Παλαιστίνιων πολιτών που σκοτώθηκαν και τις απώλειες των Ισραηλινών και για αυτό τώρα θα πρέπει να εστιαστούμε, όπως και η διεθνής κοινότητα, στην επίτευξη μιας εκεχειρίας που θα τερματίσει τη σύγκρουση και τους θανάτους των αθώων πολιτών", κατέληξε.

Εκκληση για εκεχειρία και από την Ρωσία

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς και «μια άμεση συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η κατάσταση στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει μια χερσαία επιχείρηση από την 17η Ιουλίου, έχει πραγματικά επιδεινωθεί», κατήγγειλε το υπουργείο, μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή ημέρα των επιχειρήσεων στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι και 13 ισραηλινοί στρατιώτες.

«Ο νέος αυτός επικίνδυνος κύκλος βίας δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη μιας εκεχειρίας», επισημαίνει τα υπουργείο. «Το εύρος των απωλειών και της καταστροφής που έχει υποστεί ο πληθυσμός (της Γάζας) απαιτούν μια άμεση συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μόσχα «επανέλαβε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να επιτευχθεί μιας εκεχειρία μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ» και επιθυμεί να συνεχίσει «να εργάζεται ενεργά με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και μια σταδιακή εξομάλυνση», σύμφωνα με το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή