Ουκρανία-MH17: Στο Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς των θυμάτων

Ουκρανία-MH17: Στο Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς των θυμάτων

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έδαφος ελεγχόμενο από την ουκρανική κυβέρνηση, έφτασε σήμερα το τρένο που μεταφέρει τις σορούς πολλών από τα σχεδόν 300 θύματα του αεροπλάνου της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην Ουκρανία. Παράλληλα, ένας αυτονομιστής ηγέτης παρέδωσε τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου σε μαλαισιανούς εμπειρογνώμονες και η Ουκρανία κάλεσε τις χώρες που πολίτες τους σκοτώθηκαν σ' αυτή την αεροπορική τραγωδία να στείλουν αστυνομικούς τους στον τόπο της συντριβής για να εξασφαλίσουν «πως δεν θα παραβιαστεί».

Το τρένο που μεταφέρει περίπου 200 σορούς έφτασε στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση. Οι σοροί θα μεταφερθούν στη συνέχεια στην Ολλανδία για να αναγνωρισθούν.

Το τρένο αναχώρησε από τον τόπο της συντριβής αφού ο μαλαισιανός πρωθυπουργός συμφώνησε με τους αυτονομιστές να παραδοθούν οι σοροί στις ολολανδικές αρχές, καθώς τα δύο τρίτα των θυμάτων προέρχονταν από την Ολλανδία.

Σήμερα το πρωί, ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου στο Ντονέτσκ.

«Εδώ είναι τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι προς τους δημοσιογράφους στο αρχηγείο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, καθώς ένας ένοπλος αντάρτης τοποθετούσε τα κουτιά πάνω σ' ένα γραφείο.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Μαλαισιανού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε πως τα δύο μαύρα κουτιά βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».

Στο μεταξύ, στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με ανακοίνωσή του «όλες τις χώρες που πολίτες τους έπεσαν θύματα της καταστροφής, να εξετάσουν τη δυνατότητα να στείλουν αστυνομικούς για να εξασφαλίσουν το απαραβίαστο του τόπου της συντριβής σε όλη την περίμετρό του και για να συμβάλουν στην έρευνα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά το περισσότερο που αναμένεται να κάνουν είναι να επιταχύνουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος προσώπων και πιθανόν εταιρειών, που είχαν συμφωνηθεί κατ' αρχήν την περασμένη εβδομάδα, πριν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η υιοθέτηση πιο σοβαρών κυρώσεων εναντίον ολόκληρων κλάδων της ρωσικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γραμμή που θα υιοθετήσει η Ολλανδία, λόγω του μεγάλου αριθμού των Ολλανδών που σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία.

Ετοιμη να συνδράμει στις έρευνες η Μόσχα

Πέντε ημέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα δήλωσε σήμερα έτοιμη να παράσχει «πλήρη» βοήθεια στην έρευνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποστολή εμπειρογνωμόνων, και χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης εμπειρογνωμόνων. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια καταστροφή πρέπει να διαλευκανθεί με την ενεργή συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα χαιρέτισε επίσης την απόφαση την οποία υιοθέτησε τη νύχτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία απαιτεί ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

«Επειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, υιοθετήθηκε ένα σχέδιο. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, πραγματικά ανεξάρτητης και αντικειμενικής με βάση τις αρχές της διεθνούς αεροπορίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι σημαντικό η απόφαση «να ζητήσει από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύρραξη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στη ζώνη του δυστυχήματος και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των οργανισμών που συμμετέχουν στην έρευνα, όπως η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τη νύχτα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της απόφασης.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη νύχτα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε μία περίμετρο 10 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της καταστροφής.

Με μια απόφασή του η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε απόψε την κατάρριψη ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό και απαίτησε οι ένοπλες ομάδες στην περιοχή να εγγυηθούν την «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

Το 15μελές ΣΑ ενέκρινε το κείμενο που προετοίμασε η Αυστραλία —χώρα που θρηνεί 28 πολίτες της οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση MH17— και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία» και διαφάνεια στις έρευνες για το συμβάν.

Η Μόσχα υπερψήφισε το σχέδιο απόφασης αφού έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στο κείμενο. Ωστόσο το αίτημα της Ρωσία να αφαιρεθούν οι αναφορές στις ένοπλες ομάδες από το κείμενο δεν έγινε αποδεκτό.

Η απόφαση «απαιτεί οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο της συντριβής και την περιοχή γύρω από αυτήν να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία στον τόπο της συντριβής», και πιο συγκεκριμένα από ενέργειες όπως «η καταστροφή, η μετακίνηση ή η αλλοίωση συντριμμιών, εξοπλισμού (του αεροσκάφους), ατομικών ειδών (των επιβατών) ή των λειψάνων»

Εξάλλου το ΣΑ του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».

Επιχείρηση συγκάλυψης εγκλήματος καταγγέλλει ο αυστραλός πρωθυπουργός

Τα στοιχεία στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία παραποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα, στο πλαίσιο επιχείρησης συγκάλυψης, κατήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ.

«Μετά το έγκλημα, έρχεται η συγκάλυψη. Αυτό που είδαμε είναι παραποίηση σε βιομηχανική κλίμακα και προφανώς αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για έγκλημα», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κανμπέρα.

Αναφερόμενος ωστόσο στον πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τήρησε τους λόγους του με την έγκριση από τη Μόσχα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφαλή πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή