Ο φάκελος Λιτβινένκο ανοίγει και πάλι

Ο φάκελος Λιτβινένκο ανοίγει και πάλι

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την υπόθεση του δολοφονηθέντος κατασκόπου Λιτβινένκο ανοίγουν ξανά οι βρετανικές αρχές, σε μια κίνηση που αυξάνει την πίεση προς τη Ρωσία.

Ο πρώην πράκτορας της ρωσικής FSB Αλεξάντερ Λιτβινένκο αυτομόλησε στη Δύση το 2000, ενώ έως τον θάνατό του, το 2006, συνεργαζόταν με τη βρετανική MI6. Οι δικαστικές έρευνες για τα αίτια του θανάτου του απέβησαν άκαρπες, καθώς ο δικαστής Οουεν δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει υπόψη του τα στοιχεία που προέρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες. Η νέα έρευνα του δικαστή Οουεν δεν θα υπόκειται στον περιορισμό αυτό. Η ανακοίνωση της επανέναρξης των ερευνών συμπίμπτει με τις εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Κάμερον αρνήθηκε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο άνοιγμα του φακέλου Λιτβινένκο και στις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Προτού αρρωστήσει, ο Λιτβινένκο είχε πιει τσάι με δύο Ρώσους πράκτορες σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Στην πρώτη φάση των ερευνών, η Βρετανία είχε ζητήσει την έκδοση του ενός, του Αντρέι Λουγκοβόι, από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα είχε αρνηθεί, ενώ αργότερα ο Λουγκοβόι εξελέγη βουλευτής. Μετά την εκλογή του, το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον επεχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ πέρυσι η υπουργός Δικαιοσύνης Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξει νέα έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή