ΚΟΣΜΟΣ

Θα καλλιεργούν κάνναβη για ιατρικούς λόγους

Θα καλλιεργούν κάνναβη για ιατρικούς λόγους

ΚΟΛΩΝΙΑ. Γερμανικό δικαστήριο συμφώνησε χθες να επιτρέψει σε πρόσωπα που πάσχουν από χρόνιες νόσους να καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι τους για θεραπευτικούς λόγους.

Το δικαστήριο στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας ανέτρεψε την απαγόρευση της καλλιέργειας του ναρκωτικού έπειτα από προσφυγές που κατατέθηκαν από πέντε ασθενείς οι οποίοι νοσούν σοβαρά. Κανένας από τους πέντε δεν έχει τα μέσα για να αγοράσει το ναρκωτικό αυτό, το οποίο δεν καλύπτεται από τους οργανισμούς υγειονομικής ασφάλισης.

Ενώ η καλλιέργεια της κάνναβης παραμένει απαγορευμένη, μπορεί να επιτρέπεται ως προσωρινή λύση υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φλαϊσφρέσερ. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι το να μην υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες διαθέσιμες για τον ασθενή και η κάνναβη στα φαρμακεία να είναι απαγορευτικά ακριβή γι’ αυτόν, δήλωσε ο δικαστής.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας εξέτασε τις προσφυγές κατά περίπτωση. Ενώ οι τρεις από τις πέντε κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, οι δύο απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Στη μία από τις απορριφθείσες προσφυγές, το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ουδείς τρίτος θα έχει πρόσβαση στα καλλιεργούμενα φυτά και στη δεύτερη ότι ο ασθενής δεν έχει εξαντλήσει τις υφιστάμενες επιλογές θεραπειών. Η νομοθεσία εξελίσσεται σε πολλές δυτικές χώρες όσον αφορά τη θεραπευτική χρήση της μαριχουάνας, η οποία ανακουφίζει κυρίως τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, ηπατίτιδα C ή τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι δύο προϋποθέσεις

«Μέχρι σήμερα δεν ήταν νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης στo σπίτι, αλλά οι πάσχοντες από ανίατες ασθένειες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν», εξήγησε η Στέφανι Ζάιφερτ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένει παράνομη η καλλιέργεια κάνναβης για όλους τους υπολοίπους. «Η απόφαση δεν αποτελεί carte blanche για όλους τους χρήστες», εξήγησε. «Πρέπει να είναι σοβαρά άρρωστοι και να μην υπάρχει κανένα άλλο φάρμακο που τους ταιριάζει», κατέληξε.