B. Πουτιν: Θα πιέσουμε τους αυτονομιστές, αλλά δεν είναι αρκετό

B. Πουτιν: Θα πιέσουμε τους αυτονομιστές, αλλά δεν είναι αρκετό

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η Δύση πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κίεβο ώστε το τελευταίο να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις δυτικές δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και δήλωσε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και για να προστατευθεί η οικονομία από «εξωτερικές απειλές».

«Καλούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας επί των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Εμείς φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με συμμετοχή αξιωματούχων της άμυνας και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια επίθεση τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον του Ντονέτσκ, της μεγάλης πόλης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς όπου έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες.

«Πρέπει τελικά να καλέσουμε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τους στοιχειώδεις κανόνες της αξιοπρέπειας και να εφαρμόσουν μια κατάπαυση του πυρός έστω και μόνο για όσο χρόνο θα χρειαστεί η έρευνα», δήλωσε.

Τα σχόλια του Πούτιν είναι η πρώτη λεπτομερής δημόσια απάντησή του στις δυτικές επικρίσεις για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Διαβάζοντας από σημειώσεις και καθισμένος στην κεφαλή ενός μακρόστενου τραπεζιού με τους αξιωματούχους καθισμένους στην κάθε πλευρά του, ο Πούτιν μίλησε πολύ πιο έντονα απ' ό,τι κατά τις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα για την κατάρριψη του αεροπλάνου, όταν είχε φανεί λιγότερο σίγουρος απ' ό,τι συνήθως.

Ο Πούτιν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας υποκινήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος.

«Στη Ρωσία τίθεται ένα σχεδόν τελεσίγραφο: 'Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον σας», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό είναι μια περίεργη και απαράδεκτη λογική».

Ωστόσο δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα αν η Ρωσία εξοπλίζει τους αντάρτες — έχει αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες στο παρελθόν.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή θα λάβει εντολή να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις», είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ελήφθη αυτή η απόφαση.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, τα μέτρα που εξετάζονται, εκτός από τους τομείς της άμυνας και της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί επίσης να αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, τα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης —στρατιωτικής και πολιτικής— και τον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν αυτά τα μέτρα εντάσσονται στις ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις της φάσης του λεγόμενου «τρίτου επιπέδου», για την έγκριση των οποίων απαιτείται μια νέα σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσουν ένα περιθώριο μερικών ημερών στην Επιτροπή και στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή