Μάχες γύρω από τον τόπο της συντριβής

Μάχες γύρω από τον τόπο της συντριβής

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Τουλάχιστον 23 άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία γύρω από την περιοχή της συντριβής του Mπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στην οποία τηρείται εύθραυστη εκεχειρία. Στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ξέσπασε καυγάς με γρονθοκοπήματα κατά την ψήφιση νόμου για διεύρυνση της επιστράτευσης, ενώ, την ίδια ώρα, Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 μπορεί να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου.

Η γνωμάτευση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία βρίσκεται επισήμως σε πόλεμο, καθιστά τις αντιμαχόμενες πλευρές, άρα και τους αντάρτες, υπόλογους για εγκλήματα πολέμου, τα οποία δεν παραγράφονται και εμπίπτουν σε διεθνή δικαιοδοσία. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να καθορίσει πότε μια σύγκρουση μπορεί επισήμως να χαρακτηριστεί πόλεμος, είτε εμφύλιος είτε μεταξύ κρατών. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιον από τους δύο χαρακτηρισμούς επέλεξε η διεθνής οργάνωση στην εμπιστευτική επιστολή που συνέταξε, αλλά και οι δύο ανοίγουν τον δρόμο της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης.

Φάκελος Αμερικανών

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επρόκειτο χθες να παρουσιάσουν φάκελο προκειμένου να στηρίξουν τη θέση ότι για την κατάρριψη ευθύνονται φιλορώσοι αντάρτες που χρησιμοποιούσαν ρωσικούς πυραύλους buk.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν την εκδοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες δεν θα ήταν σε θέση να χειριστούν ένα τέτοιο προηγμένο σύστημα και ότι, αντιθέτως, η Ουκρανία διαθέτει 75 τέτοιους πυραύλους. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, πάντως, δεσμεύθηκε να «κάνει τα πάντα» προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Δύσης, η οποία ζητεί από τη Ρωσία να σταματήσει να ενισχύει τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που μοιάζει με τελεσίγραφο. “Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι εθνοτικά και ιστορικά κοντά στη Ρωσία προκειμένου να μην επιβάλλουμε κυρώσεις εναντίον σας”», είπε ο Πούτιν. «Η λογική αυτή είναι περίεργη και απαράδεκτη».

Στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας, που μαίνεται από την άνοιξη, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περίπου 1.000 άτομα, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν οι επιβάτες και το πλήρωμα του μαλαισιανού αεροσκάφους που κατέπεσε την περασμένη Πέμπτη.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους παραδόθηκαν χθες σε Μαλαισιανούς και Ολλανδούς αξιωματούχους, ενώ η εξέτασή τους αναμένεται να γίνει στη Βρετανία. Τα μαύρα κουτιά έχουν κατά πάσα πιθανότητα καταγράψει τον ήχο της έκρηξης του πυραύλου που κατέρριψε το αεροσκάφος και από την ένταση του θορύβου (μικρότερη για πύραυλο αέρος-αέρος, μεγαλύτερη για πύραυλο εδάφους-αέρος) θα προσδιοριστεί το είδος του πυραύλου.

Στην άτρακτο του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί σημάδια από θραύσματα πυραύλου, όπως θα ήταν αναμενόμενο από μια έκρηξη δίπλα στο αεροσκάφος. Αν όμως δεν εντοπιστούν όλα τα κομμάτια του Μπόινγκ και αν δεν ανασυσταθεί το αεροπλάνο ως γιγάντιο, μακάβριο τρισδιάστατο παζλ, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν οι ερευνητές από ποια κατεύθυνση προήλθε ο πύραυλος. Η υπόθεση περιπλέκεται εξαιτίας του γεγονότος ότι το αεροπλάνο αποσυντέθηκε στον αέρα, στα 33.000 πόδια, και τα κομμάτια του σκορπίστηκαν σε μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία επιπροσθέτως βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλα πυρομαχικά στο έδαφος.

Τέλος, ενώ οι ερευνητές που αναζητούν τις τελευταίες σορούς των επιβατών -πέρα από τις 200 που θα φθάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Ολλανδία- βρίσκονται στην περιοχή, η άλλη ομάδα ερευνητών, που θα αναζητήσει τα αίτια του δυστυχήματος, παραμένει στο Κίεβο «για λόγους ασφαλείας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή