Διαψεύδει η Μόσχα την κατάρριψη μαχητικών από φιλορώσους αυτονομιστές

Διαψεύδει η Μόσχα την κατάρριψη μαχητικών από φιλορώσους αυτονομιστές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε σήμερα ανακοίνωση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι πύραυλοι οι οποίοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι ενδεχομένως να είχαν εκτοξευτεί από τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

«Σε μία απόπειρα παραπλάνησης του κοινού και αποπροσανατολισμού από την καταστροφή με το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, οι φαντασιοπληξίες των αρχών του Κιέβου αξίζει να συμπεριληφθούν στο “Κόκκινο Βιβλίο” με τα στρατιωτικά αποφθέγματα», είπε η ανώνυμη πηγή.

Χθες Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν τα δύο μαχητικά στην ανατολική Ουκρανία, και μάλιστα σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου πριν από μία εβδομάδα συνετρίβη το Μπόινγκ, εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

 

Αγνοούνται τέσσερις δημοσιογράφοι

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για την εξαφάνιση 4 δημοσιογράφων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ένας Βρετανός δημοσιογράφος του δημόσιου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου που μεταδίδει το πρόγραμμά του στη ρωσική γλώσσα, του Russia Today, που κρατείται σύμφωνα με εκείνο από τον ουκρανικό στρατό.

«Τη νύχτα της 22ας προς 23η Ιουλίου, τέσσερις δημοσιογράφοι, περιλαμβανομένου του ανταποκριτή που συνεργάζεται με το RT –του Βρετανού πολίτη Γκρέιαμ Φίλιπς– και του εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Anna News εξαφανίστηκαν στην περιοχή όπου εκτυλίσσονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε την ταυτότητα των άλλων δύο δημοσιογράφων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας παραμένουν αιχμάλωτοι από τις ουκρανικές δυνάμεις» εξήγησε, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Το RT είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι είχε χάσει τα ίχνη του Βρετανού συνεργάτη του Γκρέιαμ Φίλιπς.

Ο Βρετανός που είναι ενεργός χρήστης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter είχε γράψει χθες το βράδυ ότι «βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ καθώς είχε πληροφορίες ότι πρόκειται να ακολουθήσει μια νύχτα έντασης εδώ».

«Του ζητήσαμε να μην πάει εκεί καθώς ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο» επισήμανε το δίκτυο, που έλαβε το τελευταίο μήνυμα του δημοσιογράφου τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και έλεγε «Όλα είναι καλά», προτού χάσει επαφή με εκείνον.

«Ανησυχούμε πολύ για εκείνον. Τον αναζητάμε παντού. Τον είδαν τελευταία φορά γύρω στα μεσάνυχτα κοντά σε ουκρανικές θέσεις πλησίον του αεροδρομίου» δήλωσε σε ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ένας εκ των υπευθύνων του γραφείου τύπου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Στα τέλη Μαΐου ο Βρετανός δημοσιογράφος είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις και είχε κρατηθεί για ένα διάστημα 36 ωρών ενώ τράβαγε φωτογραφίες σε ένα φυλάκιο ελέγχου κοντά στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι απαγωγές ή οι συλλήψεις δημοσιογράφων ανατολικά της Ουκρανίας αποτελούν συχνό φαινόμενο από την έναρξη της κρίσης.

Ο Αντόν Σκίμπα, φωτογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, απήχθη επίσης σήμερα στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, που ζήτησε με μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter «οι αυτονομιστές να σταματήσουν τις απαγωγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή